Business

Irland retter skytset mod EU og Vestager i Apple-sag

Irland beskylder EU for at overtræde bemyndigelsen i Apple-sagen, hvor kommissionen kræver, at it-giganten betaler knap 100 mia. kr. tilbage i skat.

Det var helt efter bogen, at teknologivirksomheden Apple slap afsted med at betale 0,005 procent skat til Irland. Det mener Irland, som i sin appel anklager EU-kommissionen for at misforstå landets lovgivning og overtræde sin bemyndigelse.

Det fremgår af Irlands anke mod EU-kommissionens krav til Apple i den omfattende skattesag, der kommer til at koste it-giganten 97 milliarder kroner i manglende skattebetalinger.

Irlands appel er en reaktion på EU-kommissionen afgørelse, som slog fast, at Irland uretmæssigt gav skattefordele til Apple. Afgørelsen viste, at Apple betalte under 1 procent i skat i 2003. Den sats faldt helt ned til 0,005 procent i 2014.

- Kommissionen har under statsstøttereglerne ingen bemyndigelse til egenhændigt at udskifte medlemsstatens syn på skattebeføjelsernes geografiske rækkevidde med kommissionens eget, siger det irske finansministerium i en udtalelse.

Kommissionen har beordret Irland til at skaffe 97 milliarder kroner i manglende skattebetalinger fra den amerikanske teknologivirksomhed.

- Hvis min skatteregning var på 0,05 procent og faldt til 0,005 procent, så ville jeg føle behovet for at kigge nærmere på den, sagde konkurrencekommissær Margrethe Vestager i kølvandet på afgørelsen.

Efter EU-kommissionens afgørelse var Apples adm. direktør Tim Cook oppe i det røde felt og sagde, at beslutningen var ”totalt politisk pis”. Apple har planer om selv at anke sagen.