Business

Novo Nordisk-boss giver amerikanske myndigheder skylden for nedtur

En manglenede godkendelse af et insulinmiddel i 2013 er skyld i den nedtur, Novo Nordisk har oplevet i år.

Det var en fejlkonklusion, da de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, tilbage i begyndelsen af 2013 afviste at godkende Novo Nordisks langtidsvirkende insulin Tresiba i USA. Det mener selskabets afgående direktør, Lars Rebien Sørensen, der derved giver FDA medskyld i Novos 2016-nedtur.

Det skriver Børsen.

Først var det rivalerne, der fik en røffel. Nu er det de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA, der får kritik af Lars Rebien Sørensen, som stopper på direktør-posten ved årsskiftet efter godt 16 år på posten.

Forsinket i to år

Afvisningen af Tresiba, der ifølge Rebien var en fejlkonklusion fra FDA, betød, at Novos adgang til insulin-markedet i USA blev forsinket med godt to år. To år, der ellers kunne have givet Novo et vigtigt forspring til konkurrenten Sanofi.

- Det tror jeg er den væsentligste årsag til, at vores forretning er under pres. Vi fik en strafrunde, og der må man sige på baggrund af det, vi ved i dag, at det var på et meget tyndt grundlag, og så skal jeg ikke sige mere, for jeg skal helst ikke kritisere FDA, for de gør, hvad de gør, siger Lars Rebien Sørensen til Børsen.

Medicinalanalytiker i Danske Bank, Martin Parkhøj, bakker Rebien op og mener, at prispresset i USA, der har gjort 2016 til et svært år for Novo, ikke have gjort så ondt, hvis Tresiba var blevet godkendt uden forsinkelse.

Novo Nordisk har i 2016 mistet 36,4 pct. af sin børsværdi.