Business

Gigantisk udbygning i Københavns Lufthavne: SAS er ikke glade

En kæmpeinvestering på 20 milliarder kroner vil give 17 nye langdistanceruter og skabe 12.500 nye job.

En gigantisk udbygning af Københavns Lufthavn skal skabe plads til 17 nye langdistanceruter og give et boom i beskæftigelsen indenfor byggeriet på 12.500 arbejdspladser.

Det er hovedbudskabet i den nye plan som præsenteres på et pressemøde i morgenformiddag i lufthavnen, erfarer TV2 Business.

Baggrunden for planen er, at Københavns Lufthavne med den stærke stigning i antallet af passagerer vil løbe tør for standpladser, og derfor haster det at komme i gang med udbygningen.

- Det er en stor plan, der vil skabe masser af vækst og arbejdspladser – men før vi kan realisere den, så kræver det politisk opbakning. Hovedparten af udvidelsen kræver nemlig, at vi bygger på vores nuværende tværbane – og det kræver en lovændring, siger administrerende direktør i Københavns Lufthavne Thomas Woldby.

- Det vil ikke have den store betydning for driften af lufthavnen, hvis tværbanen lukkes. Vi vil fortsat være den mest punktlige lufthavn i verden, siger han. 

Udbygningen af Københavns Lufthavn til 40 millioner passagerer vil i alt koste 20 milliarder kroner og bliver dermed den største privatfinansierede anlægsinvestering i Danmarkshistorien.

Hvis vi ikke kan bygge ud på tværbanen, så løber vi tør for plads til fly.

Thomas Woldby, adm. direktør, Københavns Lufthavne

Blandt de 17 ruter, som Københavns Lufthavne håber på at tiltrække, er direkte ruter fra København til Vancouver, Seattle, Mexico City, Rio de Janeiro, Mumbai, New Delhi, Johannesburg, Nairobi, Perth, Hong Kong og Seoul.

Må sige nej til flyselskaber uden udvidelse

Cowi Consult vurderer ifølge beregninger i Jyllands Posten, at der i forbindelse med byggerierne især vil blive behov for elektrikere, struktører, murere og chauffører.

 - Hvis vi ikke kan bygge ud på tværbanen, så løber vi tør for plads til fly. Det drejer sig både om standpladser og gates. Så må vi sige nej til flyselskaber, der vil flyve til og fra CPH, siger Thomas Woldby til TV2 Business.

Københavns Lufthavn skal udvides for at gøre plads til flere fly og flere passagerer.

Lufthavnen havde sidste år 26,6 millioner rejsende. I år forventer lufthavnen at runde 28 millioner. I de seneste fem år er der investeret for 5 milliarder kroner. I år investeres der for 1 milliarder kroner+, og det er den udvikling, der nu sættes turbo på.

COWI’s beregninger viser, at der alene i forbindelse med byggerierne bliver skabt 12.500 nye job (årsværk). Det svarer cirka til byggeriet af tre supersygehuse eller 2/3 Femern-forbindelse.

COWI har brugt samme regnemetoder, som da Leo Larsen-udvalget regnede på Femern, supersygehuse, metro og så videre.

SAS kritisk

Med udvidelsesplanerne lægger Københavns Lufthavne sig ud med den største kunde i lufthavnen, SAS.

De massive udvidelsesplaner medfører en lukning af tværbanen – og den lukning har SAS tidligere været stærkt kritisk overfor.

- Bygger lufthavnen på den start og landingsbane, som flyene benytter, når der er særlig hård vind fra nordvest eller sydøst vil lufthavnen være lukket omkring 25 gange om året. Det betyder 500 aflysninger alene for SAS og et endnu større antal forsinkelse. Det kan vi ikke være bekendt overfor vores passagerer, sagde SAS- direktør for public affair og infrastruktur Lars Wigeltorp Andersen i september.

Københavns Lufthavn vil fredag afvise SAS' tal efter at ahve analyseret mere end en million starter og landinger. Ifølge Københavns Lufthavns nye tal betyder en lukning af tværbanen, der benyttes ved særlige kraftige vindstød og kraftig regn, nogle forsinkelser, men slet ikke i den størrelsesorden, som SAS kritiserer lufthavnen for.

Københavns Lufthavne vil nu søge regeringen om en lukning af tværbanen, så en lov kan vedtages i 2017. Selve udvidelsen af lufthavnen, hvor der skabes plads til de mange nye flyruter ventes at gå i gang i 2022.