Business

Ny skandale kan være på vej i Skat: Momssvindler taler ud

Moms-svindlere koster statskassen milliarder om året. TV 2 har talt med én af de erfarne momssvindlere, der i årevis har snydt Skat.

Rigsrevisionen fremlægger i dag deres undersøgelse af en eksplosiv stigning i udbetalingerne af negativ moms - også kaldet momsrefusion.

Flere frygter, at der kan være tale om en ny milliardskandale i SKAT.

Allerede i efteråret 2015 udtrykte flere medarbejdere hos Skat over for Politiken bekymring for de store udbetalinger på momsområdet og den manglende kontrol.

Med den store sag om svindel med refusion af aktieudbytteskat, der indtil videre har kostet den danske stat i omegnen af 12,3 milliarder kroner, liggende i hukommelsen, fik udviklingen på momsområdet alarmklokkerne til at ringe hos medarbejderne i Skat.

I foråret i år blev Rigsrevisionen sat på sagen, og de har siden arbejdet på højtryk for at kortlægge området.

Unaturlig udvikling

Og det er ikke småpenge, der er tale om.

Momsrefusionen udgjorde sidste år mere end 200 milliarder kroner, og stigningen har været eksplosiv de seneste år.

FAKTA - Hvad er moms?

  • Moms er en skat, vi betaler i Danmark, for en vare.
  • Skatten pålægges varerne, når den transporteres igennem forskellige distributionsled.
  • Momsen i Danmark er på 25 procent, og den pålægges den oprindelige pris på en vare.
  • Sælgerne af varen trækker kunderne i moms, og indberetter derefter pengene til Skat.
  • Negativ moms er primært noget, som nystartede virksomheder gør brug af. Når en virksomhed har negativ moms, betyder det, at den har en større købsmoms end salgsmoms, og derfor får virksomheden penge tilbage fra Skat - altså momsrefusion eller negativ moms.

Hvor den negative moms i 2010 udgjorde 58 procent af den positive moms, udgør den negative moms nu hele 69 procent af den positive moms. 

Det er altså mere end to tredjedele af den moms, staten i første omgang kradser ind, der ender med at blive ført tilbage til virksomhederne.

Og det får tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, til at undre sig:

- Jeg har ingen klare indikationer, om der skulle være svindel eller ej. Jeg har bare siddet og kigget på nogle tal og undret mig over en udvikling, som jeg ikke synes, der er en naturlig forklaring på, siger han til TV 2 Business.

Har svindlet i 15 år

Og ifølge en kilde fra det kriminelle miljø, TV 2 har talt med, kan man snildt snyde i moms.

- Så længe man ikke er for grådig, så bliver man ikke taget af myndighederne, siger kilden.

Kilden, som TV 2 kender identiteten på, har lavet momssvindel i over 15 år, uden at myndighederne har opdaget det. TV 2 bringer interviewet med kilden, på trods af den skjulte identitet, for at eksemplificere, hvordan kriminelle snyder med moms i Danmark.

Kilden forklarer sin kriminalitet med, at udbyttet er meget større end det at blive taget for svindlen.

Via et netværk af fiktive selskaber og fiktive fakturaer, har momssvindleren snydt Skat til at udbetale såkaldt momsrefusion – negativ moms.

Pengene har jeg enten overført videre til udlandet eller hævet i kontanter gennem vekselkontorer eller banker

Anonym momssvindler

Det, Skat bare ikke ved, er, at der aldrig har været nogen reel aktivitet i selskaberne, da det hele er fiktivt. På den måde er Skat blev snydt.

Skat ser aldrig pengene igen

Til TV 2 fortæller kilden, at så længe det beløb, man kræver tilbage i moms ikke er for stort, så udbetaler Skat beløbet uden at kontrollere, om det egentlig hænger sammen.

- Ud fra den viden, jeg har oparbejdet gennem tiden, ved jeg, at der en bagatelgrænse for momsrefusion hos Skat. Hvis man lægger sig under den, kontrollerer Skat ikke èn, siger kilden til TV 2.

Momssvindleren vil dog ikke ud med, hvor mange penge Skat er blevet snydt for.

- Jeg vil ikke ind på, hvor mange penge jeg har fået udbetalt i momsrefusion, men selvfølgelig kan det betale sig. Pengene har jeg enten overført videre til udlandet eller hævet i kontanter gennem vekselkontorer eller banker, siger kilden og forsikrer, at Skat aldrig ser pengene igen, da de er over alle bjerge. 

'Skats kontrol er helt til grin'

Det er ifølge kilden alt for nemt at lave den her form for moms-svindel.

Hans erfaring er, at Skat de seneste år har haft for meget fokus på de større momssager, og at de derfor har syltet de mindre moms-udbetalinger.

- Det er for let, og Skats kontrol er helt til grin - den er ikke-eksisterende. Der er ingen kontrol, man ser dem ingen steder. Man ser kun de store millionsager, men man ser sjældent de små moms-sager. Det er min opfattelse, at der kommet mere momssvindel, fordi det er for nemt, siger kilden.

Kan koste staten mange penge

Normalt ville den negative moms følge den positive moms nogenlunde, men sådan har det altså langt fra været det seneste år.

Rigsrevisionen fremlægger onsdag deres undersøgelse af den eksplosive stigning i udbetalingerne af negativ moms. Flere frygter, at der kan være tale om en ny milliardskandale i SKAT. Peter Loft, senior adviser i Public Affairs Group, fortæller mere

Og umiddelbart er det svært at se, hvorfor de har udviklet sig så forskelligt.

- Hvis det er sådan, at der er gået hul i pipelinen et eller andet sted og pengene fosser ud, så gælder det om at få det lukket hurtigst muligt, siger Peter Loft, der til daglig er seniorrådgiver hos Public Affairs Gorup.

Hvis det viser sig, at den store stigning i udbetaling af negativ moms, viser sig at være svindel, kan det ende med at koste den danske stat beløb, der får de svimlende summer fra aktieudbytteskandalen til at blegne.