Efter historisk opsplitning: Her er fremtidens A.P. Møller-Mærsk
Efter opsplitningen af Mærsk i to selskaber fremlægger ledelsen i Danmarks største selskab i dag en fremtidsplan for Mærsk.
Fremtidens A.P. Møller-Mærsk skal være digital frontløber, fokusere på containere og øge samarbejdet inden for organisationen mellem de forskellige Mærsk-selskaber.
Sådan lyder beskeden i dag på en kapitalmarkedsdag for Mærsk i København, hvor både investorer, bankmænd og medier i dag er samlet.
Dagen afholdes som opfølgning på den historiske dag for konglomeratet tilbage i september, hvor Mærsk-ledelsen meddelte, at man ville splitte selskabet op i to: et transport og logistik-selskab og et energiselskab.
Og efter flere forlydender om, at Mærsk vil sælge olieforrretningen Maersk Oil fra, der ligger under energiselskabet, lægger administrerende direktør Søren Skou da heller ikke skjul på, hvad fokus bliver for fremtidens Mærsk.
- Fokus kommer til at ligge på containere, siger han som den første taler på kapitalmarkedsdagen omgivet af bannere med den klassiske lyseblå Mærsk-farve med den hvide stjerne i midten på Tivoli Congress Center.
Og netop containerdelen er samlet under det første selskab: Transport & Logistic.
Selskaber skal arbejde sammen
Og udover at samle selskabet under to hovedselskaber, vil Mærsk også fremadrettet samle forretningsbenene endnu mere i transport- og logistik-selskabet.
Derfor vil containerselskabet Maersk Line og APM Terminals i fremtiden arbejde endnu mere sammen.
Det sker blandt andet på grund af en overkapacitet i containerbranchen, hvor der ikke længere er den samme balance mellem udbud og efterspørgsel, som der tidligere har været.
- Vi kan se, at industrien konsoliderer. Hvem havde troet til sidste års kapitalmarkedsdag, at vi i dag - et år senere - ville se syv spillere forsvinde fra markedet? Hanjin er forsvundet fra markedet, alt imens Maersk Line for eksempel har opkøbt Hamburg Süd, siger Søren Skou.
I forbindelse med det melder Mærsk-topchefen også, at det skal være slut med at investere i nye skibe mange år frem.
Derudover fortæller flere af de andre forretningsben også, at man vil forsøge at vokse uden at investere store beløb.
Opkøb indhenter tabt indtjening
Det er ikke mere end to uger siden, Mærsk meddelte, at man ville købe det tyske Hamburg Süd, der er et af verdens største containrerederier.
Handlen er ikke officielt gennemført endnu, men ifølge Søren Skou vil opkøbet af Hamburg Süd tilføre en væsentlig indtjening til Mærsk.
Blandt andet en nødvendig indtjening for at indhente det tabte, som den nye opdeling af de fire selskaber under energidivisoinen medfører. Energiforretningen har i år været stærkt presset af den meget lave oliepris, der har gjort det svært for blandt andet Maersk Oil at tjene penge.
- Hamburg Süd kunne ikke komme på et mere spændende tidspunkt. Det bliver fantastisk at sælge, lyder det fra Vincent Clare, der er chief commercial officer i Maersk Line.
Maersk Line er hårdt presset af blandt andet faldende fragtrater, og i det seneste kvartalsregnskab fra Mærsk var denne forretning da også den eneste, der viste et underskud.
Det gamle selskab skal tjene på digitalisering
Udover det at Mærsk samles på flere punkter, er det over 100 år gamle selskab også igang med en omfattende ændring og strategi inden for digitalisering.
- Førhen tog det dage at blive kunder, nu tager det timer. Førhen tog det timer at få en ordrer igennem, nu tager det minutter, og snart tager det sekunder, fortæller Jakob Stausholm, der er strategidirektør i Maersk Line og finansdirektør for Mærsk, til kapitalmarkedsdagen.
Han fortæller, at Mærsk har været igang med en transformation siden 2012.
- Nogle af projekterne vil fejle, og andre vil være succesfulde og vil være en del af fremtidens Mærsk, siger Jakob Stausholm.
Mærsk vil blandt andet bruge det data, som indsamles i forbindelse med forretningerne og handlerne, og bruge det til at optimere forretningen.