Business

Asien vilde med dansk lyd - har investeret stort i danske firmaer

Asiater, der har fået øjnene op for god dansk lyd, står for langt de fleste opkøb i Danmarks audio-industri.

Det er 101 år siden, at Peter Laurits Jensen fra Falster opfandt højtaleren, og siden da har Danmark placeret sig på verdenskortet med sin lyd-ekspertise.

I de seneste år har den ekspertise for alvor vækket asiatiske virksomheders interesse, og langt de fleste opkøb og investeringer i danske lyd-virksomheder bliver nu foretaget af selskaber fra Kina eller det øvrige Asien.

Siden 2011 har selskaber i Asien, men primært Kina og Hong Kong, investeret i eller købt ni danske audioteknologiske firmaer.

I samme periode har selskaber i Tyskland og USA kun købt tre, viser en opgørelse fra brancheorganisationen Dansk Lyd og TV 2 Business.

Sublim lyd-ekspertise

En af de asiatiske investorer er den kinesiske lyd-mastodont Goertek, der forrige år købte majoriteten af højtalerfirmaet Dynaudio i Skanderborg.

Med kinesernes kapital i ryggen åbner Dynaudio i dag dørene til Nordeuropas største lydforskningscenter, og siden Goertek kom til, er antallet af akustikingeniører i firmaet fløjet i vejret.

Den sublime danske lyd-ekspertise er især det, der tiltrækker de kinesiske virksomheder.

Det fortæller Peng Peng, som har været chefinvesteringsstrateg i kinesiske Goertek, og som nu står i spidsen for den danske satsning i Skanderborg.

- Jeg tror, at kombinationen af teknologi fra Danmark og et kæmpe markedspotentiale i resten af verden er perfekt for Goertek, siger Peng Peng og peger på, at den opblomstrende middelklasse i Asien i højere grad efterspørger højtalere af høj kvalitet.

Teknologi uden for Kina

Det er ikke kun Danmark, der oplever den kinesiske kapital flyde ind over grænserne.

Kinas interesse i Danmarks lyd-industri er en del af en større tendens, hvor kinesiske virksomheder investerer massivt i teknologivirksomheder verden over.

Tyskland er blandt andet blevet Kinas favorit-destination for opkøb af robotvirksomheder.

- Det er alt det, som Kina mangler for at komme længere op i den globale værdikæde. Man kan ikke længere leve af at være hele verdens fabrikshal, forklarer Christina Boutrup, der Kina-ekspert, journalist og forfatter, og blandt andet til en bog om kinesisk indflydelse på europæisk erhvervsliv.

Vækker bekymring i naboland

I Tyskland vækker de mange kinesiske opkøb imidlertid politisk bekymring, og flere virksomhedssalg til Kina er blevet blokeret efter myndighedernes indgriben.

- Der, hvor man kan blive lidt bekymret er, hvis det bliver meget inden for en bestemt industri, siger Christina Boutrup og fortsætter:

- Der har vi set i Tyskland, hvor kinesiske investorer inden for det seneste halvandet år har opkøbt mere end 60 robotvirksomheder. Det har skabt en vis debat i det ellers meget åbne og liberale Tyskland.