Business

Flyrejser, elektronik og dametøj: Priserne står bomstille - ikke set siden 1950'erne

Inflationenen er på sit laveste niveau i 63 år. Shutterstock / Shutterstock

Ikke siden midten af 1950'erne har vi haft så lav en inflation som nu. Der er flere kroner at købe for, men det har også sine bagsider.

Priserne står stille – næsten helt stille – herhjemme. Og faktisk falder priserne på masser af varer. Det gælder fx flyrejser, elektronik og dametøj. Men den større købekraft har også bagsider.

I dag får vi nye tal for inflationen. Men allerede nu tør landets største bank, Danske Bank, godt give et bud på tallene for hele året.

- Sidste år steg priserne med bare en halv procent, og det troede vi simpelthen ikke, vi kom under. Vi tror, inflationen lander på 0,3 procent for hele 2016, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Får han ret, så er det den langsomste prisudvikling i Danmark i 63 år. Men modsat dengang har den lave inflation bidt sig fast.

Virksomhederne kommer enten til at sætte lønnen ned eller priserne op

Las Olsen

Ikke alle kan juble

- Det er globalt fænomen, et symptom på den lange krise, som har presset inflationen helt i bund. Men det er svært at se problemet for forbrugerne. Ingen kræver højere priser, siger Las Olsen

For forbrugerne betyder det god tid til at tænke sig om, masser af gode tilbud og i mange tilfælde faldende priser.

Kigger man på de varer, som har trukket med ned i inflationen over de sidste tre års ekstremt langsomme prisudvikling, så er det pc’er, benzin og fyringsolie, og forskellige former for mad. Men ikke alle kan stå med armene hævet i jubel:

- Inflationen er et gennemsnitstal. Så oplevelsen hos den enkelte afhænger, om man forbruger varer, som er steget, eller er faldet i pris, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.

- Og er du ramt af arbejdsløshed, vil faldet i din indtægt typisk være større end de positive effekter af lav inflation og større købekraft, tilføjer han.

Især hvis du har taget lån med fast rente, er det et problem

Morten Bruun Pedersen

Også Las Olsen fremhæver, at der er grupper, som ikke oplever glæden af den lave inflation.

Godt nyt - indtil videre

- Bor du i lejlighed og ikke har bil, så mærker du den stigende husleje, men får ikke del i den billigere benzin. Også pensionister bruger typisk en stor del af pengene på husleje, siger han.

For de mange i arbejde er den superlave inflation indtil videre godt nyt. Selv om lønnen kun stiger få procenter, er en lav prisudvikling ensbetydende med høj fremgang i reallønnen.

Så høj, at Las Olsen ikke tror det får lov at fortsætte længe:  

- Virksomhederne kommer enten til at sætte lønnen ned eller priserne op. Og jeg tror mest på det sidste. Så hen ad vejen får vi højere inflation. Det arbejder centralbankerne også på. Og jeg tror, det vil lykkes for dem, siger cheføkonomen. Som skynder sig at tilføje, at både han og andre har taget fejl. For inflationen har ikke løftet sig her mere end otte år efter finanskrisen satte ind. Tværtimod er vi endt i en permanent lav inflation – i Danmark den laveste inflation siden 1950erne.

Fare for deflation

Forbrugerrådets økonom peger på en anden udfordring ved den ekstremt lave inflation – faren for deflation. Altså at priserne falder:

- Den lave inflation er udtryk for lav vækst. Både høj prisudvikling og lav prisudvikling har tendens til at være selvforstærkende. I den nuværende situation med meget lav prisudvikling er der derfor en fare for egentlig deflation. Hvis vi får decideret deflation, er det meget negativt. Hvis folk kan købe, eller tror de kan købe, produkter billigere i morgen end i dag, så udsætter de forbruget. Det medfører lavere efterspørgsel i økonomien, laver vækst og beskæftigelse, siger Morten Bruun Pedersen. Han peger også på en anden udfordring ved den superlave inflation:

- Lav inflation fører ofte til lav lønudvikling, der giver en stigning i realværdien af din gæld. Dvs inflationen  ”hjælper”  ikke med at udhule værdien af din gæld, som den gør i normale tider. Især hvis du har taget lån med fast rente, er det et problem, siger Morten Bruun Pedersen.