Business

Afløser på vej: Fem grunde til at SkoleIntra gør forældre sure

Skole- og Forældreintra har i mange år været årsag til frustration hos forældre over hele landet. Nu er erstatningen på vej.

Aula. Det er navnet på det nye enorme IT-system, der i fremtiden skal fungere som intrasystem for forældre og ansatte i skoler og dagsinstitutioner i Danmark

Kontrakten til det enorme 'Aula' er sendt i udbud i både ind- og udland, og it-systemet skal erstatte Skoleintra, som er brugt i langt de fleste folkeskoler i Danmark. 

Udsigten til et system, der samler både skole- og daginstitutionsområdet i én totallæsning, skaber glæde hos Foreningen Skole og Forældre, som repræsenterer skolebestyrelser i 80 procent af landets folkeskoler. 

FAKTA - Skoleintra

  • SkoleIntra er grundskolernes platform for dialog. Det ejes af firmaet Itslearning.

  • Platformen omfatter bl.a. ForældreIntra, ElevIntra og LærerIntra. Sidste år kom appen 'ForældreIntra' til mobilbrug.

  • Over 1,2 millioner brugere loggede ind mere end 307 millioner gange i 2014.

  • Den gennemsnitlige forælder logger på ForældreIntra 20 gange om måneden.

  • Problemer med mobil adgang fik for nogle år siden flere aktører til at lave apps.

- Vi er meget optimistiske omkring Aula. Der har i mange år været fokus på, hvad det er, det nye system skal være i stand til, siger Mette With Hagensen, som er landsformand i foreningen.

Forening: Fem kilder til frustration

Skoleintra er skolernes platform for dialog, formidling af information og vidensdeling. 

Her har forældre, elever, lærere, administration og pædagoger mulighed for at kommunikere, men det har langt fra været en problemfri løsning, sådan lyder meldingen fra Foreningen Skole og Forældre.

Fem frustrationspunkter går igen hos forældrene:  

1. Log-in

Travle familier sætter pris på tid. Derfor er én af de frustrationer, der går igen hos forældrene kravet om at taste et unikt brugernavn og kode ind, hver gang man logger på intra.

- Det er ikke muligt at logge ind via eksempelvis en Google- eller Facebookbruger, og ’husk mig’ knappen volder alt for ofte problemer. Har man børn i forskellige skoler, kræver det ofte forskellige brugere, siger Mette With Hagensen.

I sidste ende får det forældrene til at droppe at tjekke beskeder.  

2. Overskuelighed

En anden frustration, foreningen hører fra forældre, er systemets overskuelighed.

- Rigtig mange forældre giver udtryk for, at det er svært at navigere i det digitale univers. Problemet ligger i, at det som forældre er svært at finde frem til de vigtige beskeder, siger hun og fortsætter:

- Blandingen af opslagstavle og mailsystem gør, at mange vigtige meddelelser drukner i diskussioner om madpakker, glemt gymnastiktøj og lignende.

3. Virvar af beskeder

Det er besværligt at målrette beskeder. Derfor modtager alt for mange mennesker beskeder, der ikke kommer dem ved.

- Vi oplever ofte, at forældre brokker sig over at modtage beskeder, der ikke kommer dem ved. Derfor kan det være uoverskueligt for nogen at opleve 50+ ulæste beskeder i appen, hvor man godt ved, at størstedelen af dem ikke er relevant for eget barn.

4. Begrænset app

Appen giver god adgang til de korte beskeder, men hvis man vil mere, kræver det log-in via en computer.

5. Alt for mange apps

Digitaliseringen har medført en lang række muligheder og tilbud. Hos Foreningen Skole og Forældre mener man dog, at det er vigtigt at være selektiv.

- Som forældre kan man let drukne i mængden af apps og hjemmesider, hvor man får vigtig info fra. Der er apps med beskeder fra fritidsaktiviteter, SFO og daginstitutionerne. Der er simpelthen for mange platforme at operere i.

Afstemning

Hvad er den største frustrationskilde ved Skole- og Forældreintra?

Nyt system giver anledning til bekymring

På trods af at forældre landet over ser frem til et nyt system, der forhåbentlig vil gøre hverdagen lidt nemmere, så er et så gennemgribende skifte også forbundet med bekymringer. 

- Vi ved, at det kommer til at tage lang tid at udvikle et system i den størrelsesorden. Samtidig er vi bekymret for, om den nye løsning bliver dyrere, end de tilbud, der findes i dag, siger Mette With Hagensen. 

Det er endnu uvist, hvor længe der går, før 'Aula' bliver lanceret, men et er sikkert, og det er, at man i foreningen Skole og Forældre ser frem til forandring.