Business

2 millioner danskere skal snart bruge nyt IT-system, men der er et problem

Et nyt kæmpe IT-system er på vej til danskerne, hvor forældre samt ansatte i skoler og daginstitutioner skal vænne sig til navnet Aula.

Halvdelen af Danmarks befolkning får en ny fælles IT-platform i deres dagligdag, da kommunerne barsler med et brugersystem fra vuggestuer til skoler.

Projektet, der har fået navnet Aula, skal erstatte det nuværende Skoleintra, og efter at have fløjet under radaren er den store kontrakt nu sendt i udbud hos potentielle leverandører. 

Med over 2 millioner brugere bliver Aula den IT-platform, flest danskere får daglig kontakt med fra 2019.

Nyt monopol vil kvæle levende marked

Udbuddet møder dog voldsom kritik, fordi det nye system både samler skole- og daginstitutionsområdet i én totalløsning. De mindre it-leverandører til daginstitutionsbranchen ryster på hovedet over, at en kæmpe aktør kommer til at sætte sig på hele markedet. Det gælder blandt andet Famly, hvis digitale platform i dag har en god portion daginstitutioner som brugere. 

- Det offentlige går nu ind og laver en monopol-løsning på et marked i blomstrende udvikling med masser af konkurrerende virksomheder, der kæmper på både pris og innovation, siger direktør Anders Laustsen til TV 2 BUSINESS. 

Han er også bekymret for selve den teknologiske side, da Aula først bliver rullet ud med fuld skrue i både skolesystemet og landets mange daginstitutioner fra sommeren 2019. Her skal skoledelen være i luften, og arbejdet med at implementere daginstitutionerne kan begynde.

Aula vil blive udbudt flere gange

Det er det kommunale it-fællesskab Kombit, der står bag udbuddet på kommunernes vegne, og her har man ikke meget til overs for anklagen om, at Aula-projektet vil kvæle et fungerende, frit marked.

- Kombit sikrer netop, at der er konkurrence i det kommunale markedet ved løbende at genudbyde både drift og udvikling af de indkøbte løsninger. Vi ser ofte, at de store leverandører teamer op med mindre virksomheder, der har stor specialviden. Det forventer vi også at se på Aula, siger kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard til TV 2 Business.

Niels-Bjørn Andersen, professor emeritus Copenhagen Business School, har forsket i årtier i IT, sætter også spørgsmålstegn ved beslutningen om at samle alle institutioner trods forskellige behov under én hat, selv det er rart for forældrene ikke at skulle skifte brugersystem.

- Set fra forældrenes side er der ikke et specielt behov for, at man har den samme løsning i Birkerød som i Farum, påpeger Niels-Bjørn Andersen.

Niels Bjørn Andersen, professor i IT ved CBS, anser det nye skoleintra som en enorm opgave at løfte.

Fra politisk side kan han godt se fordelen i at have ét system, blandt andet på grund af statistikmuligheder. Modsat frygter han, at kommunerne er ved at slå et for stort brød op. 

- Jeg er bange for, at man lægger så mange funktionaliteter ind, at det bliver svært. Hvor mange af os kan finde ud af alle funktionaliteterne i Office-pakken fra Word. Så der er et stort problem i det her, som jeg håber, at Kombit tager alvorligt, siger IT-professoren til TV 2 BUSINESS.

TV 2 BUSINESS har talt med en af de store, potentielle bydere på opgaven, og her beskrives opgaven som meget omfattende, og derfor frygter den erfarne IT-leverandør det store omfang kravspecifikationer i udbudsmaterialet. 

Vinder offentliggøres til sommer

Kombit forventer at underskrive kontrakten med den nye leverandør af Aula omkring sommerferien næste år.

Hvor alle landets 98 kommuner har skrevet sine skoler op til det nye IT-system, så har 92 kommuner på forhånd skrevet sig op til daginstitutionerne. Dermed er det ikke kun en frygt blandt de små leverandører i dag, men en reel forventning, at daginstitutionerne skifter væk fra de eksisterende løsninger og over til Aulas samlende platform for dagtilbudsområdet og folkeskolen.

- Det er et udtryk for et ønske i kommunerne om at undgå, at forældrene i dagligdagen skal bruge flere forskellige kommunikationsplatforme for deres børn, eller at børnene skal skifte kommunikationsplatform undervejs i deres opvækst, lyder det fra Kombits Mikkel Tang Hedegaard.