Business

Sådan står du som andelshaver hvis din forening går konkurs

Danmarks største andelsforening, Hostrups Have, er i dag blevet erklæret konkurs. Men hvordan stiller det egentligt andelshaverne?

En konkursbegæring af landets største andelsforening Hostrups Have på Frederiksberg stiller nu 679 andelshavere i en svær situation.

Fordi hvad sker der egentligt med ens hjem og økonomi, hvis ens andelsforening går konkurs?

Først og fremmest vil en konkurs betyde, at andelshaveren taber de penge, som han/hun har lagt i lejligheden ved købet. Altså selve det indskud, man har lagt, da man købte andelslejligheden.

Men derudover har andelshaveren faktisk også ret til at blive boende på sin bopæl - dog under nogle lidt andre omstændigheder.

- Andelsboliglån har nogle regler om, at hvis foreningen bliver opløst og går konkurs, så har de ret til at blive boende som lejere, siger Jan Hansen, der er direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) til TV 2 Business.

Flere usikre punktert

Derudover er området dog præget af en del usikkerhed.

Der er i øjeblikket en række spørgsmål, der er undervejs i retssystemet, som der ikke er svar på netop nu.

- Der er en del usikkerhedsfaktorer. De spørgsmål, der er på vej, er blandt andet, hvornår andelshaveren kan indtræde som lejer i stedet, og hvad der bliver udgangspunktet for lejefastsættelsen, forklarer Jan Hansen.

Skal sælges nu

Først og fremmest vil kreditoren efter en konkurs forsøge at sælge andelsforeningen. Og ifølge konkursloven skal man forsøge at afhænde ejendommen hurtigst muligt.

Indtil ejendommen er afhændet vil beboerne i andelsforeningen nemlig fortsat skulle betale den månedlige husleje lige meget, om de fortsat bor i boligen eller ej.

Ejendommen kan dog ikke sælges som andelsboligforening igen, og derfor sker det tit, at en konkursramt andelsforening bliver opkøbt og lavet om til lejeboliger.

Men det kan være meget forskelligt, hvor længe det tager. Andelsforeningen Duegården, der gik konkurs tidligere i år, er for eksempel fortsat ikke solgt.

Eventuelle lån i banken

Dertil skal lægges eventuelle lån beboerne måtte have optaget i forbindelse med indskuddet, som skal forhandles individuelt med egen bank.

Bankerne er som oftest imødekommende i disse situationer – og det er set før, at beboere har kunnet beholde samme rente fremadrettet.