Business

Vanilje dyrket af børnearbejdere sælges måske i Danmark

Firmaer, der sælger vanilje fra Madagaskar til danske butikker, ved reelt ikke, om børnearbejdere dyrker det.

I december sætter de fleste tænderne i en lille vaniljekrans eller går på jagt efter mandlen gemt i risalamanden. Fælles for begge julegodter er verdens næstdyreste krydderi, vanilje, hvoraf størstedelen dyrkes i Madagaskar.

Men forholdene for vaniljeavlerne er tynget af problemer med ulovligt børnearbejde, tyveri og gældsspiraler. Det afslører DanWatch i en ny undersøgelse med titlen "Vaniljens skjulte pris - bundløs gæld og børnearbejde".

Og virksomheder, som sælger krydderiet til danske supermarkeder, ved, ifølge Danwatch, reelt ikke, om de sælger hælervarer eller vanilje dyrket af børn helt ned til 10 år.

- Når virksomheder her i Danmark eller EU drager fordel af menneskerettighedskrænkelser, for eksempel fordi produkterne bliver billigere af, at der er børnearbejde, så er de medskyldige i misbruget.

20.000 børnearbejdere

Sådan siger professor i virksomheders sociale ansvar ved Copenhagen Business School Andreas Rasche til DanWatch. Ifølge FN's internationale arbejdsorganisation, ILO, arbejder der cirka 20.000 børn i Madagaskars Sava-region. Det fortæller Jesper Nymark, direktør i DanWatch.

- Og det er den region, hvor stort set al vaniljen kommer fra. Så det er altså ikke enkeltstående tilfælde men relativt udbredt, siger han.

DanWatch har fremlagt undersøgelsens indhold for en lang række af de virksomheder, der sælger vanilje til danske supermarkeder. Reaktionen har været ret forskellig, fortæller Jesper Nymark.

- Nogle af virksomhederne har taget konklusionerne i rapporten til efterretning og også forholdt sig til det ansvar, de har.

- Men vi har også mødt andre virksomheder, som ikke har ønsket at reagere på de menneskerettighedskrænkelser, vi har dokumenteret i undersøgelsen. De vil heller ikke rigtigt fortælle os, hvad de ønsker at gøre, og det er selvfølgelig et problem, siger han.

Dagligvarekæder vil gøre mere

Dagligvarekæderne Dansk Supermarked og Coop har oplyst, at de vil gøre mere for at forsøge at bekæmpe problemerne i Madagaskars vaniljeindustri.

Til Ritzau oplyser Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, at kædens "klare overbevisning", at der ikke er problemer med det vanilje, de sælger i deres butikker.

- Men det er klart, at når vi har set rapporten, vil vi tjekke, om der er nogle nye oplysninger, siger han.