Business

Minister kaldes i samråd om milliarddyre it-forsinkelser

En ekstraregning på over 1,2 milliarder for forsinkede it-systemer til det offentlige får Socialdemokraterne til at kalde minister i samråd.

Socialdemokraterne kalder nu Sophie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation, til samråd i endnu en ærgerlig sag om it-projekter, der er løbet løbsk med massive ekstraregninger til følge.

- Vi er nødt til at kende omfanget af den her aftale, som den ser ud nu, og hvilke konsekvenser den i givet fald får for borgerne og staten i fremtiden, siger kommunalordfører Magnus Heunicke (S) til TV 2 Business.

Han stiller spørgsmålene til Sophie Løhde gennem Finansudvalget.

Sagen handler om en række systemer, der skal leveres til kommunerne og ATP af KMD, landets største it-selskab, der er ejet af kapitalfonden Advent fra USA og Sampension.

Over 1,2 milliarder

Systemerne er massivt forsinkede, og det koster skatteyderne mindst 1,2 milliarder kroner i ekstra omsætning til KMD, fordi it-kæmpen skal have levering for de gamle systemer, der er meget dyrere, indtil de nye systemer er på plads.

Det viser en kortlægning af TV 2 Business på baggrund af tal fra ATP, det kommunale it-fællesskab KOMBIT, EU's udbudsdatabase TED og en række branchekilder.

Hos DI Digital kalder branchedirektør Adam Lebech regningen til skatteyderne for "uretfærdig".

Enten kommer der et forlig meget snart, eller også kommer der er retsligt efterspil

Kim Normann Andersen, professor, Copenhagen Business School

S kræver overblik

Hos Socialdemokraterne er det både sagens omfang og den store interessekonflikt hos KMD, der får partiet til at kalde ministeren i samråd.

KMD har i årtier haft monopol på en række it-systemer til kommunerne, og den manglende konkurrence har vist sig i meget lukrative kontrakter for it-selskabet.

Voldsom kritik

Derfor valgte kommunerne efter privatiseringen af KMD, der blev solgt første gang i 2008, at gennemføre et monoplbrud på kommunale it-opgaver.

De nye udbud har resulteret i voldsomt reducerede priser, men de priser kan kommunerne og ATP først nyde godt af, når de nye systemer fra KMD er på plads.

Magnus Heunicke betegner forsinkelserne som en 'skandaløs' udnyttelse af en monopolsituation.

- I sidste ende er det her et groft misbrug af monopolen for egen vindings skyld, som koster det offentlige milliarder. Det skal der simpelthen gøres noget ved, lyder det fra den tidligere S-minister.

Stor uenighed

KMD afviser at udtale sig, men har tidligere nægtet at være ansvarlige for mere end en mindre del af de samlede forsinkelser.

En udlægning kommunerne og ATP er uenige i, og som parterne lige nu er i en 'kritisk' dialog om, fortæller ATP's koncerndirektør Lilian Mogensen i dag til TV 2 Business.

I forskerkredse er der forskellige syn på, hvem der har den største del af ansvaret for forsinkelsen.

I sidste ende er det her et groft misbrug af monopolen for egen vindings skyld, som koster det offentlige milliarder

Magnus Heunicke (S), kommunalordfører

Professor langer ud efter KMD

På Aalborg Universitet er professor i it-ledelse Pernille Kræmmergaard kritisk over for KMD, særligt i forhold til den del af forsinkelserne, der vedrører de såkaldte støttesystemer.

Forsinkelsen af støttesystemerne blokerer nemlig for at komme i gang med en bred vifte af nye systemer, og derfor har KMD ifølge Kræmmergaard haft et 'åbenlyst' incitament til at vinde udbuddet på netop støttesystemerne til en meget lav pris.

- Så kan de nu sidde og orkestrere, hvornår de andre leverandører kan komme til, og kommunerne er i mellemtiden nødt betale for de monopolistiske systemer, skriver professoren i en mail til TV 2 Business.

- Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne', tilføjer hun.

CBS-professorer tvivler

Professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School har tidligere langet hårdt ud efter KMD og deres dobbeltrolle, men han siger i dag, at han ikke tror, at KMD bevidst forsinker leveringen, selvom de tjener stort på det.

- Der er kø ved håndvasken, siger Niels Bjørn-Andersen, mens professorkollega Kim Normann Andersen, der også er tilknyttet CBS, forudser et juridisk opgør.

- Enten kommer der et forlig meget snart, eller også kommer der er retsligt efterspil, siger Normann.

Han forklarer, at kernen i tvisten er, at de er de gamle monopolsystemer fra KMD inkluderer en løbende justering for løbende lovændringer af eksempelvis kontanthjælpen og folkepensionen.

- Det er ikke inkluderet i nye løsninger. Det er hvad de skændes om, siger Kim Normann Andersen.

Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation

Pernille Kræmmergaard, professor i it-ledelse, Aalborg Universitet

Flere sager tynger

Udover problemerne med kommunerne og ATP, der skal drive en række af de nye systemer på vegne af kommunerne, har Skatteministeriet i efteråret stævnet KMD for 692 millioner på grund af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, der har kostet skatteyderne milliarder.

Endelig er også det såkaldte Grunddataprogram, som KMD skal levere til Digitaliseringsstyrelsen, foreløbig forsinket et år.

Problemer der falder sammen med, at ejerne af KMD, kapitalfonden Advent, arbejder på et salg af selskabet, de købte i 2012 af kapitalfonden EQT og ATP.