Business

Vestager uddeler milliardbøde til storbanker

De tre storbanker Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase har manipuleret med markedsrenten, siger Vestager.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddeler bøder på samlet over 3,6 milliarder kroner til tre storbanker, der ulovligt har manipuleret med markedsrenten.

De tre banker er Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase, der sammenlagt får bøder på 485 million euro. Bankerne har ifølge Vestager ulovligt samarbejdet om at låse den såkaldte Euribor-rente, som bankerne betaler for at låne penge af hinanden.

I strid med EU's konkurrenceregler har de også udvekslet følsomme oplysninger, mener hun. Euribor-renten danner i sidste ende grundlag for den rente, som kunderne skal betale for at låne penge i banken.

Margrethe Vestager siger, at en sund og konkurrencedygtig finansiel sektor er afgørende for investeringer og vækst.

- Bankerne må respektere EU's konkurrenceregler ligesom alle andre virksomheder, der opererer i det indre marked, siger hun.

Millionbøder til fire banker i 2013

Fire andre banker, der har deltaget i samme rentekartel, blev i december 2013 idømt bøder på tilsammen 820 millioner euro. Det var Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland og Société Générale, der altså sammenlagt fik bøder på mere end seks milliarder kroner. 

Margrethe Vestager siger, at deltagerne i rentekartellet samarbejdede om at flytte Euribor-renten både op og ned, alt efter deres interesser på dagen. 

- På dage, hvor handlerne modtog penge udregnet på grundlag af Euribor, havde de en interesse i en høj Euribor-rente, siger Vestager. 

Omvendt ville de gerne have en lav Euribor-rente på dage, hvor de skulle betale penge. 

- Selv små bitte bevægelser i Euribor-renten kan have en enorm betydning på grund af omfanget af handler, siger konkurrencekommissæren.