Business

Sådan kan vind-haderen Trump sikre Vestas en super-jul

December plejer at være god ved Vestas, og i år peger flere forhold på, at aktionærerne kan få julelys i øjnene.

Vestas har de seneste måneder fået gevaldige kurstæsk, udløst af frygt for den erklærede vindmøllehader Donald Trump som ny amerikansk præsident.

Men der kan være grund til at tro på en god jul for aktionærerne i vindmølleaktien, selvom Vestas de første decemberdage har fortsat sin blødning efter Donald Trumps sejr for en lille måned siden.

Historisk set bør Vestas få en hjælpende hånd på markederne. Data over de seneste års kursudvikling viser nemlig, at Vestas-aktien i gennemsnit stiger næsten 5 procent i julemåneden.

Og her kan Donald Trump overraskende nok faktisk blive den udløsende faktor, der for alvor får ordrerne på vindmøller til at rulle ind op til årsskiftet, hvilket normalt får investorerne til at kvittere med kursstigninger.

Stor gulerod til vindparkudviklere

De store vindparkudviklere har et klart incitament til at rubbe neglene og placere mølleordrer hos Vestas og konkurrenterne inden årskiftet, for her falder den gunstige tilskudsordning PTC i USA fra fuld støtte til 80 procent for så at aftrappe årene efter.

Vestas måtte fyre omkring 300 ansatte på deres fabrik i Vestjylland. Se hvorfor på TV 2 Business her:

Her venter investormarkedet, at flere Vestas-kunder vil fremskynde deres planlagte ordrer og varmer dermed op til, at Vestas op mod nytår kan fortælle om en række nye ordrer.

Det er sædvanen, at Vestas lander en stribe ordrer i årets sidste dage, og her bør storkunders rammeaftaler med Vestas kaste ekstra ordrer af sig.

Der er ordrer i markedet for hele 3700 megawatt, der står Vestas på, men endnu ikke er blevet annonceret som sikre og dermed gældende.

Milliardordrer der står Vestas på

Det er de store rammeaftaler, hvor Vestas-kunderne typisk starter med en ordre på en tiendedel af hele rammen og dermed planlægger senere at afgive ordrer på de resterende 90 procent. 

Det skete senest i september, hvor den legendariske investor Warren Buffet med et datterselskab har lagt en ordre på 214 megawatt hos Vestas, men som en ramme på i alt 2000 megawatt.

Her er altså små 1800 megawatt efter intentionen på vej til Vestas, da den resterende del af rammeaftalen også får del i skatterabatten, når den første ordre er bestilt i tide. 

Mellemrubrik

Og så er der Donald Trump, der indtil videre har været gift for grønne aktier og især vindenergi, som han mildt sagt ikke er fan af.

Men netop frygten for, at Trump kan finde på at spænde ben for nye mølleparker i USA, tilskynder vindparkudviklerne til at få bestilt nye møller og få stål i jorden.

For der er trods alt ingen forventning om, at Trump som præsident vil gribe ind over for snurrende møller, selvom Vestas er blevet regulært slagtet af nervøse investorer og udspekulerede computerhandlere efter det overraskende valg af Trump den 8. november.

Selvsamme dag leverede Vestas faktisk sin tredje opjustering i år.

Femtedel af aktien væk

Når man kigger tilbage på de seneste ti års aktieudvikling i november, så er efterårsmåneden også blandt de bedste i Vestas med en værdivækst på over 4 procent.

Men den Trump-dominerede novembermåned i år barberede i stedet folkeaktien med over 14 procent, og de sidste tre måneder har det kostet Vestas mere end en femtedel af markedsværdien.

Nu er det store spørgsmål så, om december bliver den gode børsmåned for Vestas, som logikken og historiebøgerne lægger op til.

Analytikerne tror på, at en stærk slutspurt på ordrehøsten vil udmønte sig i kursbelønning. Det kan holdes op mod december sidste år, der gav 817 megawatt nye ordrer. 

Hvilken vej vinden blæser i år, bliver afgjort inden for de kommende uger.