Business

Gylden medicinal-boss roser partner: Genmab er meget kompetent

Lundbecks adm. direktør, Kåre Schultz, glæder sig over samarbejdet med Genmab om Parkinsons sygdom.

Topchef i det fremadstormende, danske medicinalselskab Lundbeck, Kåre Schultz, er meget begejstret for selskabets samarbejde med Danmarks mest succesfulde biotekselskab - Genmab.

Det udtaler han til Berlingske Business.

- Vi er glade for at samarbejde med Genmab. Selskabets nuværende succes er en validering af, at Genmab er meget kompetent og har godt fat i teknologien, siger Kåre Schultz. 

Lundbeck og Genmab indgik samarbejdet om at udvikle behandlingen mod Parkinson i 2010.

Lundbeck og Genmabs samarbejde om Parkinsons sygdom

Parkinsons sygdom

  • Kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes
  • 7.300 mennesker i Danmark har Parkinson
  • Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.
  • Rysten, muskelstivhed og langsomme, træge bevægelser er nogle af hovedsymptomerne
  • Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin

Kilde: Parkinsonforeningen

Kuren mod Parkinson er udeblevet

De to succesfulde selskaber samarbejder om at udvikle en behandling mod sygdommen Parkinsons - en kompliceret hjernesygdom, der endnu ikke er opfundet en kur imod, og som er en af de almindeligste neurologiske sygdomme herhjemme, dvs. sygdomme som vedrører centralnervesystemet. 

Helt konkret bruger Lundbeck et af Genmabs antistoffer, som biotekselskabet i dag bruger til behandling af patienter med kræft, til behandling af Parkinsons sygdom.

På den måde kan de to medicinalselskaber altså udnytte hinandens kompetencer.

Lundbeck vil også finde kur mod Alzheimers

Samtidig er Lundbeck selv i gang med at forsøge sig med en kur mod den frygtede demenssygdom Alzheimers, som 8000 danskere rammes af hvert år.

Og Lundbeck baserer satsningen mod Alzheimers på erfaringerne fra samarbejdet med Genmab om Parkinsons sygdom, da der er tale om den samme teknologi.

Lundbeck fremlagde faktisk et skuffende studie fra deres alzheimers medicin tidligere i år. Se hele historien på TV 2 Business her:

Tidligere på året valgte Lundbeck at fokusere sin forretning, så medicinalselskabet nu alene satser på fire sygdomsområder: Depression, skizofreni, Parkinsons og Alzheimers.

Tidligere har man også fokuseret på for eksempel udviklingen af en pille mod alkoholafhængighed. Antistoffer er en ny tilgang for Lundbeck

Men det er første gang, at Lundbeck bruger antistoffer i behandlingen af sygdomme, hvor det tidligere har brugt kemiske lægemidler. 

Nok er Lundbeck og Genmab to meget forskellige selskaber, men de har det til fælles, at de begge i årets løb har nydt godt af op til flere opjusteringer. Se mere herunder.

Antistoffer er immunsystemets ”soldater,” som beskytter kroppen mod infektioner. Når fremmede stoffer kommer ind i kroppen, for eksempel vira eller bakterier, reagerer immunforsvaret ved at producere antistoffer, som kan genkende og uskadeliggøre de fremmede stoffer.

Begge Lundbecks projekter med antistoffer er nu så langt i udviklingen, at de kan testes på mennesker.