Business

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod selskabet Uber

Selskabet Uber bliver tiltalt for at medvirke til Uber-chaufførers brud på taxiloven i Danmark.

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod det hollandske selskab Uber for at medvirke til, at chauffører bryder taxiloven ved at samle passagerer op via kørselsappen Uber.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

- Der er tale om en principiel prøvesag, hvor anklagemyndigheden ønsker at få rettens vurdering af medvirkensansvaret til den ulovlige taxikørsel, siger advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

10.000 per tur 

Ifølge Vibeke Thorkil-Jensen vil anklagemyndighedens påstand om straf til Uber være en bøde i omegnen af 30.000 kroner. Det svarer til 10.000 kroner per kørsel via Uber-appen, som chaufførerne er blevet dømt for.

Hvis anklagemyndigheden får medhold i retten, så vil den samlede bøde til Uber kunne stige, lyder det i pressemeddelelsen.

For så vil anklagemyndigheden kunne rejse tiltale mod Uber for medvirken til ulovlig kørsel for hver enkelt tur, som en Uber-chauffør dømmes for i fremtiden.

Seks chauffører blev dømt

Sagen kommer efter, at Østre Landsret har truffet afgørelse om, at Uber-kørsel er et brud på loven om taxikørsel i Danmark.

Den 18. november blev det slået fast i Landsretten, at der er ulovligt at være Uber-chauffør.

Her blev det vedtaget, at der ikke er tale om samkørsel, sådan som Uber-chaufføren og forsvareren hævdede.

I alt seks chauffører fra Uber blev dømt af byretten i sommer, og den første af dem der har ankede sagen til landsretten blev dømt.

Den enkelte Uber-chauffør fik en bøde på 6000 kroner. Dommen slog ned på, at Uber-chaufføren også har kørt i en personbil, der ikke er godkendt til erhvervsmæssig taxikørsel.

Over 100 sager igang

Politiet har ifølge fagbladet 3F sigtet over 100 Uber-chauffører, og flere sager er allerede på vej i retten i København eller på Frederiksberg.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår straffesagen mod Uber kan blive behandlet ved Københavns Byret.

Selv om selskabet er amerikansk af oprindelse, så bliver sagen anlagt mod selskabet i Holland, hvor den europæiske del af Uber er indregistreret.