Business

Mærsk klar til at skære 90 job inden nytår

Mens olieforretningen er ved at indstille sig på et liv uden for Mærsk-familien, fortsætter fyringerne på Esplanaden i den pressede division.

HR-afdelingen i Maersk Oil er på overarbejde i øjeblikket. 167 ansattes job på hovedkontoret på Esplanaden enten er forsvundet eller vil forsvinde i årets sidste tre måneder.

I oktober blev 77 stillinger nedlagt, og Maersk Oil forventer inden årets udgang at have skåret op mod 90 stillinger yderligere på hovedkontoret.

Det er konsekvensen af en strategiproces, som olieforretningen satte igang for to måneder siden for at slanke organisationen, og som forventes afsluttet i december.

To divisioner stod først for

Barberingen af de  første 77 job skete i vækstdivisionen samt enheden for teknologi og projekter. Eneste navngivne fyring ved annonceringen af det såkaldte strategiske review var vækstdirektør Ebbie Haan, som TV 2 BUSINESS forgæves har forsøgt at få interview med siden oprettelsen af titlen med indgangen til 2015.

- Ved en hurtig indsats håber vi at mindske usikkerheden og sikre, at fokus bevares på kort sigt, så vi får en sikker og effektiv drift og kan fortsætte udbygningen af vores verdensklasse projekt portefølje i Nordsøen, lød det i pressematerialet fra Maersk Oils nyudnævnte topchef, Gretchen Watkins. 

Olieforretningen er på vej ud af Mærsk. Det vurderede Peter Suppli Benson i går, da TV 2 Business fortalte historien om, hvordan oliedivisionen allerede er ved at flytte fra hovedkvarteret Esplanade

Oktober var en hård måned i hele den nye energidivision, der er blevet udskilt fra Mærsks fremtidige forretning, transport- og logistik. Mens der forsvandt 77 stillinger i olieforretningen, blev der fyret 65 personer i forsyningsselskabet Maersk Supply Service og 70 hovedkontorfunktioner i borerigselskabet Maersk Drilling. 

Over 1400 oliefolk forsvundet i 2016

I sommer røg 122 i Drilling på en opsagt kontrakt i Den Mexicanske Golf, mens den største bet i olieforretningen - tabet af det største oliefelt i porteføljen i Qatar næste - og har udløst fyringer.

Maersk Oil har alene i år fyret over 1400, og de omtrent 4400 tilbageværende globalt står over for, at den lave oliepris og tabte kontrakter betyder en fortsat sparekur. 

Det er på trods af, at Maersk Oil faktisk leverede en gedigen overraskelse i det seneste regnskab med tocifret afkast på investeringerne og så det faktum, at forretningseffektiviseringer i dag gør det muligt for Maersk Oil at tjene penge på en oliepris helt ned på 40 dollar for en tønde Nordsøolie - 7 dollar under dagskursen.

Flytning og flirt med DONG

Tirsdag kunne TV 2 Business fortælle, at Maersk Oil rykker fra Esplanaden til et kontordomicil i Københavns Nordhavn som et tydeligt bevis på olieforretningens forestående farvel og målrettede arbejde på at skære divisionen mærkbart ned.

Desuden beretter både Berlingske og The Sunday Times denne uge, at Mærsk og DONG er tilbage ved forhandlingsbordet om en fusion, hvor Mærsk køber den statslige olieforretning for at fylde mere på landkortet blandt de store olieselskaber, hvor der potentielt kan gemme sig en køber. 

Mærsk-ledelsen har givet sig selv to år til at finde en fremtidig ejerstruktur for energiforretningerne, hvor olie- og gasdelen er den suverænt største. Her ligner en fusion med mål om en efterfølgende børsnotering af en procentdel som første skridt et realistisk scenarie, når man spørger i investormiljøet.