Business

Det danske skattetryk er faldet - men vi er stadig nummer et

Selvom det danske skattetryk er faldet, så er vi fortsat det land i OECD, der har det suverænt højeste.

Danmark står stadig på den øverste skammel på podiet, når det drejer sig om at have ét af verdens højeste skattetryk.

Nye tal fra OECD viser nemlig, at det danske skattetryk er det højeste blandt de 35 medlemslande med et tryk på 46,6 procent i 2015.

Og selvom dette tal er bliver betydelig mindre i forhold til året før - blandt andet på grund af en opjustering af det danske bnp - så er det altså ikke nok til at skubbe os af førstepladsen. I 2014 var det danske skattetryk på 49,6 procent.

Dermed har Danmark ligget på førstepladsen over det land i OECD med det højeste skattetryk siden 2002.

Fakta: Det danske skattetryk

 • Skattetrykket beregnes ved at dividere alle skatter og afgifter med den samlede produktion, som måles ved BNP
 • I skattetrykket er alle skatter og afgifter med. Dvs. indkomstskatter, boligskatter, pensionsskat, aktieskat og de mange danske afgifter, herunder registreringsafgiften
 • I 2014 udfgjorde skatter og afgifter 977 mia. kr. og BNP udgør 1919 mia. kr. ifølge OECD. Dermed bliver skattetrykket 977/1919 = 50,9 pct. af BNP
 • Danmark har siden 2002 ifølge OECD haft det højeste skattetryk ud af 35 OECD-lande.

Det er blandt andet høje boligskatter, bilafgifter, slikafgifter og lignende, der er med til at trække det danske skattetryk i top.

Ind på andenpladsen kommer Frankrig med et skattetryk på 45,6 procent, og på tredjepladsen ligger Belgien med 44,8 procent.

Et emne til stor debat

Der har førhen været store diskussioner om målinger af skattetryk - også her i Danmark. 

For eksempel viser 3F's beregninger på baggrund af Eurostats tal over verdens skattetryk for 2015 samt tal fra Danmarks Statistik, at Danmark efter revideringen af den danske bnp faktisk ryger ned fra en førsteplads til en tredjeplads efter Frankrig og Belgien.

Frederik I. Pedersen, der er cheføkonom i 3F pointerer da også, at skattetryk er ekstremt svært at sammenligne.

- Det er en ekstrem vanskelig øvelse, fordi de enkelte landes systemer er meget forskellige. Man skal også huske, at alt det, vi i Danmark via skatten får stillet enten gratis eller meget billigt til rådighed, i mange andre lande, hvor skatten er lavere, skal dækkes af den private pengepung, skriver han i en kommentar til TV 2 Business.

Kritik af sammenligning

Ét af kritikpunkterne har blandt andet været, at OECD's sammenligning af skattetryk ikke inddrager parametre som beskatning af overførselsindkomster, og at tallet dermed vil vise sig at være kunstigt højt.

Over 12 milliarder kroner er forsvundet i Skat i den såkaldte svindelsag med udbytteskat. Se interview med Skat-direktør og få forklaringen på, hvordan det kan ske på TV 2 Business her:

Men i et svar fra Finansministeriet i sommer, hvor man tager udgangspunkt i Eurostats tal fra 2014 og netop forsøger at inddrage ovenstående parametre, er resultatet stadig det samme. Danmark har det højeste skattetryk.

Top 10 over de lande i OECD med det højeste skattetryk

 1. Danmark - 46,6 procent

 2. Frankrig - 45,5 procent

 3. Belgien - 44,8 procent

 4. Finland - 44 procent

 5. Østrig - 43,5 procent

 6. Sverige - 43,3 procent

 7. Italien - 43,3 procent

 8. Ungarn - 39,4 procent

 9. Norge - 38,1 procent

 10. Holland - 37,8 procent