Business

Overraskelse: Atomkraft med i regeringsgrundlaget

Regeringen åbner i regeringsgrundlaget for forskning i thorium-teknologi.

Årtier efter en politisk sortlisning af atomkraften, er teknologien tilbage i regeringsgrundlaget fra Venstre, Liberal Alliances og Konservative.

Tilbage i 1985 besluttede Folketinget ellers, at atomkraft skulle udgå af Danmarks energiplanlægning.

Pris for et testanlæg

I følge Seaborg Technologies estimater koster et testanlæg for Thorium-baseret energi i omegnen af 15 milliarder kroner. 

Men nu fremhæver Regeringen specifikt thorium-teknologien, der blandet andet udvikles af selskabet Seaborg Technology.

Det Internationale Atom-Energi Agentur anerkendte for nylig et reaktor-design lavet af netop Seaborg Technology, og dermed arbejder Danmark nu officielt med et reaktor-design - for første gang nogensinde.

Kan ikke nedsmelte

Teknologien, der foreløbig kun findes på tegnebrættet, er billig, fordi den er baseret på afbrænding af atomaffald og thorium, der er et naturligt forekommende grundstof, der findes i enorme mængder i naturen.

- Det her bliver den første energiteknologi, der kan konkurrerer med kul på pris, så derfor kan det få kæmpe indflydelse for FN’s klimamål, fortæller administrerende direktør i Seaborg Technologi, Troels Schönfeldt

Samtidig betegnes nedsmeltning som umulig, da forbrændingen sker i en reaktor med flydende salt.

Reaktoren er udviklet af Troels Schönfeldt, der har gennemregnet og bevist, at teknologien kan fungere - i hvert fald i teorien.

Bill Gates satser på thorium

Det har den unge dansker gjort så overbevisende, at hans design er blevet blåstemplet af den engelske stat og Det Internationale Atom-Energi Agentur.

Verdens rigeste mand, amerikanske Bill Gates, er også en af tilhænger af teknologien, som han satser på gennem virksomheden TerraPower. Og også i Kina forsker man i thorium-baseret energiproduktion.

Thorium-teknologien har været kendt i årtier, men blev politisk nedprioriteret, fordi stoffet viste sig ikke at kunne bruges til at lave bomber. 

Briter interesserede

For Seaborg Technoligy kræver en afprøvning af teknologien dog en stor pose penge til et demonstrations-anlæg, og så strider det mod Danmarks nej til atomkraftværker.

Det ærgrer Troels Schönfelt, der opfordrer politikerne til at ændre kurs.

- Hvis der bliver åbnet op for nogle af de her døre, så kan vi begynde at have samarbejde med universitetet, der lige nu er bundet af, at der ikke er nogen finansiering, fortæller han.

Troels Schönfelt kan dog glæde sig over, at britiske Energy Process Development, der står bag energirapporten for den engelske stat, har vist interesse i et samarbejde.