Business

Centralbank advarer Danmark: I er på vej mod en boligboble

Chefen for den Europæiske Centralbank har sendt en formel advarsel til Danmark om risikoen for en boligboble i Danmarks største byer.

Danmarks økonomi kan være på vej mod den helt store nedtur.

Sådan lyder den dystre melding fra det Europæiske Risikoråd med centralbankchef Mario Draghi i spidsen. Han har sendt en formel advarsel rettet mod Danmark om risikoen for en boligboble i de største byer:  

 - En tredjedel af danske boligejere har en samlet gæld der overstiger værdien af deres bolig, og en fjerdedel af dem har en gæld, der er mere end tre gange så stor som deres indkomst før skat, står der i den formelle advarsel.

Det kan med tiden føre til en decideret boligboble, og når boblen brister kan det føre til en alvorlig nedtur for dansk økonomi, skriver Mario Draghi: 

- En betydelig reduktion i forbruget kan føre til makroøkonomisk ustabilitet, hvad der rent faktisk skete i tiden efter den globale finanskrise. 

Danskere har tårnhøj gæld

Det er de danske familiers store gæld, der gør økonomien sårbar.

For hvis huspriserne falder, vil husholdningerne typisk sætte forbruget drastisk ned og dermed skubbe dansk økonomi ud i en krise med faldende produktion og beskæftigelse. 

Samtidig med, at Mario Draghi har sendt advarslen til Danmark, har han også præsenteret en rapport, der beskriver, hvordan den lave rente kan true den finansielle stabilitet i hele Europa.

Danmark er ikke den eneste, der fået en formel advarsel om risikoen for en boligboble i fremtiden. Syv andre EU-lande har fået en lignende advarsel.