Business

Falck-reddere arbejder tre dage og holder fri i 11

Det vagtskema er dog lig med undertid, så det kræver 15 ekstra vagter pr. år for at opretholde en fuldtidsløn. Falck-redderes vilkår i fokus.

Falck-reddernes arbejdsvilkår er kommet under lup i en højspændt sag, som Konkurrencestyrelsen sidder og arbejder med.

Det er den hollandske redningsvirksomhed Bios, som tidligere i år måtte kapitulere i Region Syddanmark, der har lagt sag an mod Falck Danmark for at have overtrådt konkurrencelovgivningen og udnyttet en monopollignende status ved bevidst at spænde ben for, at den hollandske konkurrent kunne tiltrække personale til ambulancekørsel i Region Syddanmark.

Bios siger, at man oplevede, at regionen pludselig var støvsuget for reddere, fordi Falck trak medarbejdere til andre dele af landet, bl.a. til København, for dels at holde på medarbejderne og for samtidig at sikre, at disse medarbejdere ikke kunne arbejde for konkurrenten.

Jesper Halls arbejdsvilkår hos Falck

-Konkret arbejder Jesper Hall 3 dage ud af en periode på 14 dage. Han er så i undertid og skal arbejde yderligere 15 dage i løbet af et år.

-Månedslønnen efter faste tillæg er på små 28.000 kr. og dertil kommer yderligere månedlige tillæg på 4.500 kr.

-Jesper Hall får løn for transporten til og fra arbejde (-kørsel fra Horsens til København) fratrukket en halv time hver vej.

-Han arbejder arbejder 12 timer pr. døgn. - men får løn for 15 timer.

-Transporten i egen bil afregnes skattefrit. Den sidste tur frem og tilbage mellem Horsens og København var lig med en indtægt på godt 1500 kr.

Mens juristerne i Konkurrencestyrelsen arbejder på at finde hoved og hale i sagen, så dækker Jyllands-Posten sagen intenst og har i en række undersøgende artikler belyst, hvordan slaget i Region Syddanmark fandt sted. I dag i Jyllands-Posten er der en Falck-redder med arbejdsplads i Horsens, der har valgt at lægge sine arbejdsvilkår frem til offentligt skue, fordi han mener, at sagen mangler nuancer, og han vil godt fortælle, hvorfor han arbejder for Falck i dag og ikke ville skifte til Bios.

Bedre vilkår hos Falck

Jesper Hall, der er 32 år og bosiddende i Haderslev, siger til avisen, at han ikke kunne acceptere arbejdsvilkårene hos Bios, og at han var utryg ved at indgå en kontrakt med den hollandske virksomhed. Derfor fortsatte han hos Falck – og det på nye vilkår, som altså ser dagens lys i avisen i dag.

Og det er formodentlig vilkår, der vil få de fleste danskere til at kigge på Falck-medarbejdernes ansættelseskontrakter med en vis misundelse.

Fx arbejder Jesper Hall tre dage ud af en periode på 14 dage, og han får løn for døgnvagter, men arbejder kun det halve.

Falck har ikke ønsket at kommentere Jyllands-Postens artikler, mens sagen kører ved konkurrencemyndighederne.