Business

Se listen: Sådan rammer brexit og pundets fald nu briterne

Inflationen er kun steget lidt i Storbritannien trods pundets fald. Men nye tal indikerer, at det ændrer sig.

Det er fem måneder siden, at briterne stemte sig ud ad EU. Indtil videre er den frygtede økonomiske ulykke udeblevet. De seneste tal viser dog, at den stadig lurer i horisonten.

Storbritanniens valuta, pundet, er nemlig svækket markant og har holdt sig svagt siden afstemningen.

Det gør det dyrere for de britiske butikker og selskaber at producere, fordi de i stor stil skal købe deres produkter og råvarer i udlandet. Det sætter butikkerne under pres for at hæve priserne, hvilket kan føre til en lidet tiltrængt opbremsning i privatforbruget.

- Det er klart fra målingerne af producenternes omkostninger, at der er en bølge af inflation på vej igennem økonomien drevet af det svagere pund.

- Det vil presse det private forbrug og tilføje til den opbremsning, usikkerheden om fremtiden har skabt i investeringsniveauet, siger tidligere rådgiver hos Bank of England Andrew Sentace til The Guardian.

Omkostninger flyver i vejret

Mens den officielle inflation i Storbritannien kun er steget fra omkring 0,5 procent til 0,9 procent siden brexit-afstemningen, steg producenters omkostninger med 12,2 procent i oktober år til år.

Priserne, producenter tager, såkaldte factory gate priser, steg i oktober med 2,1 procent. Det er det højeste niveau i fire år ifølge The Guardian.

En stribe butikker og selskaber har også allerede varslet prisstigninger, da de ikke selv vil bære deres stigende omkostninger - men vælte dem over på kunderne.

Det tæller selskaber som Apple og Microsoft, mens fødevareproducenter som Nestlé og Unilever også har hævet priserne.

Her mærker briterne brexit og pundets fald

En stribe varer, som butikkerne skal købe i udlandet, er steget i pris. Flere er britiske forbrugskoryfæer. Her en oversigt over hvilke varer, der blandt andre er blevet dyrere målt i pund.

- Apple har hævet prisen på flere af selskabets produkter med op til 20 procent. En MacBook Pro er sat op til 2999 pund fra tidligere 2499 og en iPhone 7 plus fra 819 pund til 919 pund.

- Microsoft vil hæve priserne på programmer og services som Word og Excell med op til 22 procent fra første januar.

- Walkers, der laver de kendte chips, hæver priserne med 10 procent, fordi krydderi, fritureolie og indpakning skal købes i udlandet. Der sender prisen på en lille pose chips fra 50 til 55 pence.

- Nestlé, der laver alt fra chokoladebarer som Kitkat til Nescafé, har varslet prisstigninger, omend ikke hvor store.

- Unilever, der laver blandt andet Ben & Jerrys is, Hellmann's mayonnaise, Marmite og Vaseline, har varslet prisstigninger på 10 procent over for supermarkederne.

- Producenterne af modeltog Dapol og Hornby har varslet prisstigninger på 10-20 procent, fordi deres omkostninger til produktion ligger i udlandet.

- Aldi og Lidl har hævet priserne på mælk med fire procent.

- Aldi og Lidl har hævet priserne på bananer, der handles i dollar, med seks procent til 72 pence per kilogram.

- Toblerone har valgt ikke at hæve sine priser. Til gengæld har chokoladeproducenten mindsket mængden af chokolade fra 400 til 360 gram. Chokolade handles i dollar.

- Birds Eye, der laver en af briternes yndlingsspiser, fishfingers, har varslet, at man vil mindske antallet af fishfingers i pakkerne fra 12 til 10 for at fastholde prisen.