Business

Kæmpe problemer: Så dårligt går det for cafeer og restauranter

28 procent af de danske restauranter er i så alvorlige økonomiske problemer, at en lukning truer.

Det er svært at drive restaurant eller café i Danmark. I hvert fald må mange restaurantejere herhjemme reelt have penge med på arbejde, fordi de har problemer med at få forretningen til at løbe rundt.

En undersøgelse af 1373 restaurationsvirksomheder, som revisionsfirmaet Deloitte har foretaget, viser at 28 procent af restauranterne er så dårligt kørende, at de er i fare for at lukke.

- Typisk truer konkursen, hvis man har en lav soliditet koblet med et lavt indkast af den investerede kapital - eller sagt på almindeligt dansk, at man har svært ved at tjene penge samtidig med, at bankbogen er tom.

- Det er den virkelighed, der har ramt hver fjerde restaurantejer. Det kan være en meget svær udvikling at vende, siger Claus Jorch Andersen, der er partner i Deloitte.

For mange muligheder

Generelt er det gennemsnitlige overskud per ansat i branchen faldet fra 12.000 kroner i 2014 til 8400 kroner sidste år.

Det er gået hårdest ud over byer som København og Aarhus, og det har Claus Jorch Andersen en mulig forklaring på.

- Restauranterne og caféerne skal jo ikke bare konkurrere indbyrdes med hinanden. De skal også konkurrere med fastfood, madboder og convenience-mad fra supermarkederne.

- Særligt i de store byer betyder det, at forbrugerne har utroligt mange valgmuligheder, siger han.

Ifølge undersøgelsen er det kun 44 procent af virksomhederne, der har genereret stabile overskud over de seneste tre år.