Skandaleramte Hesalight gÄr konkurs

16x9
Skandalen i Hesalight begyndte i forÄret, da en rÊkke af de storkunder, firmaet havde fortalt investorerne om, afviste at have noget med selskabet at gÞre. Foto: TV 2 / TV 2

Lampevirksomheden Hesalight fra Roskilde er taget under konkursbehandling. Samtidig ransager Bagmandspolitiet selskabets hovedkontor.

Efter et tumultarisk forlĂžb gĂ„r lampevirksomheden Hesalight med 40 medarbejdere nu konkurs.

Samtidig - og uafhĂŠngigt af konkursen - har Bagmandspolitiet ifĂžlge TV 2 Business' oplysninger fredag morgen ransaget Hesalights hovedkontor efter en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen.

Investorkredsen, der tĂŠller Pension Danmark, Pensam, Danske Capital og Ikea, har obligationslĂ„n for 750 mio. kr. i klemme i selskabet, der siden forĂ„ret har trukket overskrifter om falske kundereferencer, forkerte Ă„rsregnskaber og en direktĂžr med et pyntet CV.

VĂŠrdierne skal sĂŠlges

Advokat Henrik Selchau Poulsen er udpeget som kurator og dermed den Ăžverste ledelse i Hesalight fra i dag.

- I fÞrste omgang handler det for mig om at fÄ identificeret virksomhedens vÊrdier med henblik pÄ at sÊlge aktiver og aktiviteter, fortÊller Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle til TV 2 Business.

SkandaleÄr for Hesalight

Skandalen i Hesalight begyndte i forÄret, da koncerner som A.P. MÞller-MÊrsk, Novo Nordisk og Arla afviste at have handlet med selskabet. De fremgik ellers som Hesalights nÞglekunder, da selskabet udstedte obligationslÄn for 750 mio. kr. til Pensam, PensionDanmark, Danske Capital og Ikea.

Siden kom det frem, at direktÞr Lars NÞrholt havde pyntet pÄ sit CV, Erhvervsstyrelsen rejste tvivl om forretningsmodellen, og regnskaberne viste sig forkerte. Investorerne har i mÄnedsvis forsÞgt at komme ud af Hesalight, men uden held.

Har opgivet rekonstruktion

Allerede for 14 dage siden indgav investorerne en konkursbegĂŠring, men det lykkedes direktĂžr Lars NĂžrholt at kĂžbe sig tid til at finde en lĂžsning via en rekonstruktion. Men fredag konkluderede rekonstruktĂžren, at der ikke er en fremtid for Hesalight i sin nuvĂŠrende form.

- SÄ gÄr selskabet automatisk konkurs, og investorerne har sÄ peget pÄ mig som kurator, siger Henrik Selchau Poulsen.

Årsregnskab var 120 mio. kr forkert

Bagmandspolitiets ransagning fredag morgen har ingen tilknytning til konkursen, men skyldes en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen tilbage i september.

Styrelsen vil ikke oplyse, hvad anmeldelsen handler om, men myndigheden har siden sommer haft et skarpt fokus pÄ virksomheden. En gennemgang af Ärsrapporten fÞrte f.eks. til, at Hesalight mÄtte aflevere et nyt regnskab, hvor overskuddet var skruet ned fra 123 mio. kr. til 3,2 mio. kr.