Business

Skandaleramte Hesalight går konkurs

Lampevirksomheden Hesalight fra Roskilde er taget under konkursbehandling. Samtidig ransager Bagmandspolitiet selskabets hovedkontor.

Efter et tumultarisk forløb går lampevirksomheden Hesalight med 40 medarbejdere nu konkurs.

Samtidig - og uafhængigt af konkursen - har Bagmandspolitiet ifølge TV 2 Business' oplysninger fredag morgen ransaget Hesalights hovedkontor efter en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen.

Investorkredsen, der tæller Pension Danmark, Pensam, Danske Capital og Ikea, har obligationslån for 750 mio. kr. i klemme i selskabet, der siden foråret har trukket overskrifter om falske kundereferencer, forkerte årsregnskaber og en direktør med et pyntet CV.

Værdierne skal sælges

Advokat Henrik Selchau Poulsen er udpeget som kurator og dermed den øverste ledelse i Hesalight fra i dag.

- I første omgang handler det for mig om at få identificeret virksomhedens værdier med henblik på at sælge aktiver og aktiviteter, fortæller Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle til TV 2 Business.

Skandaleår for Hesalight

Skandalen i Hesalight begyndte i foråret, da koncerner som A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Arla afviste at have handlet med selskabet. De fremgik ellers som Hesalights nøglekunder, da selskabet udstedte obligationslån for 750 mio. kr. til Pensam, PensionDanmark, Danske Capital og Ikea.

Siden kom det frem, at direktør Lars Nørholt havde pyntet på sit CV, Erhvervsstyrelsen rejste tvivl om forretningsmodellen, og regnskaberne viste sig forkerte. Investorerne har i månedsvis forsøgt at komme ud af Hesalight, men uden held.

Har opgivet rekonstruktion

Allerede for 14 dage siden indgav investorerne en konkursbegæring, men det lykkedes direktør Lars Nørholt at købe sig tid til at finde en løsning via en rekonstruktion. Men fredag konkluderede rekonstruktøren, at der ikke er en fremtid for Hesalight i sin nuværende form.

- Så går selskabet automatisk konkurs, og investorerne har så peget på mig som kurator, siger Henrik Selchau Poulsen.

Årsregnskab var 120 mio. kr forkert

Bagmandspolitiets ransagning fredag morgen har ingen tilknytning til konkursen, men skyldes en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen tilbage i september.

Styrelsen vil ikke oplyse, hvad anmeldelsen handler om, men myndigheden har siden sommer haft et skarpt fokus på virksomheden. En gennemgang af årsrapporten førte f.eks. til, at Hesalight måtte aflevere et nyt regnskab, hvor overskuddet var skruet ned fra 123 mio. kr. til 3,2 mio. kr.