Business

Sådan vil Uber-chaufførerne omgå dommen og fortsætte med at køre danskerne rundt

Landsretten har stadfæstet en dom om, at en Uber-chauffør har kørt ulovligt med passagerer. Uber-chauffør opfordrer til at tage andre metoder i brug.

Den første Uber-chauffør i Danmark er i dag blevet dømt for at køre ulovlig taxikørsel af landsretten.

Chaufføren er dømt på baggrund af to kørsler sidste år, men han har kørt over hundrede kørsler i alt.

Og netop derfor mener Uber-chaufførerne ikke, at det er hele Uber, der er blevet dømt i dag.

-  Man skal ikke ignorere dommen, men man skal forholde sig til, at det er en dom over én enkelt Uber-chauffør, siger Nikolaj Jørgensen, der er talsmand for Uber-chaufførerne og medlem af foreningen for deleøkonomi, til TV 2 Business.

Se hele interviewet med talsmanden for Uber-chaufførerne på TV 2 Business her:

Han opfordrer derfor nu chaufførerne til at køre fragtkørsel i stedet for personkørsel.

- Skulle du mene, at du skal til at tage sådan en tur, som de to, der er blevet dømt ulovlige, så anbefaler vi, at du i stedet for at køre personer med ledsagne mobiltelefoner, derimod fragter mobiltelefoner med ledsagne passagerer, skriver Nikolaj Jørgensen.

Ligesom et flyttefirma

Han uddyber over for TV 2 Business, at opfordringen kan forklares ved at sammenligne det med, at flyttemand fragter dine møbler, men hvor du også selv sidder med på passagersædet på vej hen til din nye bolig.

På samme måde opfordrer han altså Uber-chaufførerne til at fragte mobilen fra A til B, men hvor ejeren også sidder med i bilen.

- Det er vigtigt at understrege, at Uber er flere ting. Det er ikke kun passagertransport - vi kører også med pakker, siger han.

Gør det ikke for at tjene penge

Nikolaj Jørgensen mener, at landsretten har dømt Uber-chaufføren for at tjene penge på sin kørsel.

Han kører ikke selv for at tjene penge, og derfor vil han fortsætte med at køre Uber.

- Det er ikke med henblik på at tjene penge. Hvis jeg skal fra punkt A til punkt B, så får jeg nogle gange kunder med på vejen. Jeg kører bestemt ikke for at tjene en masse penge - så skulle jeg ikke have tilmeldt mig Uber-appen., siger Nikolaj Jørgensen.

Men kan du udelukke, at nogle Uber-chauffører kører for at tjene penge?

Muligvis findes der en fortjeneste ved nogle af dem. Jeg må jo godt køre Hr. og Fru Jensen rundt via for eksempel Gomore, men landsretten har så en opffatelse af, at vi ikke må det, når vi hedder Uber, svarer han.

Vil se tiden an

Uber-chaufførernes talsmand fortæller nu, at man vil afvente de lignende sager, der er på vej i landsretten i januar. 

- Der er en lang række spørgsmål, der slet ikke er afklaret endnu, siger Nikolaj Jørgensen.

I opfordringen til sine kollegaer skriver han desuden, at det at køre rundt som Uber-chauffør er en momspligtig aktivitet, som kræver CVR-registrering, hvis man udfører fragtkørsel for mere end 50.000 kr.