Business

DI: PSO-farvel er næsten til et 12-tal

Erhvervslivet jubler over milliard-håndsrækning, selv om man gerne havde undgået stigningen i bundskatten.

Dansk erhvervsliv får en af de største skattelettelser nogensinde, når den såkaldte PSO-afgift på elregningen falder bort.

Regeringen sikrede sig torsdag aften et stort flertal for at sløjfe afgiften, der årligt indbringer staten 8 mia. kr. fra virksomheder og borgere. 

- Det er næsten til et 12-tal, siger Tine Roed, direktør i Dansk Industri, om afskaffelsen.

Lavere elregning - højere skat

- Problemet med PSO har været, at det har været en ensidig afgift på danske virksomheder. Det har skadet konkurrenceevnen og gjort det dyrere at producere i Danmark, siger Tine Roed, der mener, at et farvel til PSO'en giver mere vækst og flere arbejdspladser.

PSO-afgiften har eksisteret siden 1998 for bl.a. at skaffe midler til vedvarende energi og den grønne omstilling. Men ifølge EU-kommissionen er afgiften konkurrenceforvridende, og derfor skulle regeringen finde et alternativ.

Løsningen er bl.a. en forhøjelse af bundskatten med 0,09 pct, en sænkning af den såkaldte grønne check samt at sløjfe en række tilskud til grøn omstilling. 

Dansk Erhverv: Finansiering kunne være bedre

Hos Dansk Erhverv vinker man også med glæde farvel til PSO, men finansieringen kunne være bedre, lyder det.

- Hvis opgaven var lagt hos os, så havde vi nok fundet en anden finansiering end bundskatten, men i betragtning af den politiske situation er det nok et meget godt kompromis, siger energipolitisk chef Søren Büchmann Petersen.

Højere skat ødelægger ikke glæden

- Vi ville gerne, at man i stedet havde kigget på den offentlige sektor og lavet effektiviseringer dér, siger han.

At alle danskere skal have penge op af lommerne huer heller ikke Dansk Industri, men fordelene for erhvervslivet og dansk vækst overstiger ulemperne, mener Tine Roed.

- Vi ville gerne have undgået en bundskattestigning, men det er altså kun 0,09 pct, og det er ikke noget, der kan ødelægge vores glæde i dag.