Business

Danske iværksættere bliver yngre og yngre

Antallet af unge danskere, der starter op som selvstændige, har været støt stigende de seneste par år.

De danske iværksættere bliver yngre og yngre, når de fører drømmen om at være selvstændig ud i livet.

Det viser den årlige Iværksætterundersøgelse for 2016, som Dansk Iværksætter Forening står bag.

Her viser svarene fra respondenterne, der er medlemmer i foreningen eller interessenter i iværksætterlivet, at der kommer flere og flere unge selvstændige i alderen under 20 år i Danmark.

I 2014 var antallet af danske iværksættere under 20 år kun 4,9 procent, mens tallet er nået op på 11 procent i år.

Friheden kan ikke findes andre steder

Og én af de iværksættere, der tog springet allerede som ung, er 23-årige Nicklas Millgaard, der har startet sin egen virksomhed under navnet Sweepd.

- Med en bachelor i IT fra CBS, var jeg ligesom kørt i stilling til at skulle have et job som konsulent. Men jeg kan meget bedre lide at være selvstændig, fordi nu har jeg den her frihed, som man ikke har andre steder, fortæller han til TV 2 Business.

Se hvilke udfordringer, der er for iværksætterbranchen for tiden på TV 2 Business her:

Sweepd er en app, hvor folk kan swipe frem og tilbage mellem forskellige muligheder for oplevelser sammen. Den kommer først på markedet i begyndelsen af næste år.

Har fået øjnene op

I 2014 og 2015 havde henholdsvis 33 procent og 32,7 procent af iværksætterne i undersøgelsen startet deres virksomhed inden deres 30 års fødselsdag. I år er tallet oppe på 43 procent.

Og svaret på den stigning er i følge Nicklas Millgaard, at flere unge mennesker har fået øjnene op for, hvor relativt let og simpelt det er at starte sin egen virksomhed op i Danmark.

- Det er godt, at staten har gjort, at du kan stifte virksomhed for 1 krone – så du kan gøre det relativt gratis, og du kan gøre det selv. Du tager heller ikke nogen riisiko, fordi du behøver ikke putte nogle penge i, siger han.

Vil gerne arbejde sammen med yngre iværksættere

I øjeblikket har Nicklas Millgaard pause fra studiet for at have fuld fokus på at udvikle sin virksomhed sammen med fire andre. Han fortæller, at han primært turde tage springet som selvstændig, fordi han kunne få SU ved siden af.

Hvis jeg har noget, en investor vil have, så vil han også arbejde med mig lige meget, hvor gammel jeg er

Nicklas Millgaard, ung iværksætter

Arbejdet står på lige nu at udbrede sit navn og skabe kontakter. Og her har Nicklas Millgaard aldrig oplevet, at der har været problemer med at være ung.

- Jeg har aldrig nogensinde mærket, at en investor på måske 60 år så ned på mig, fordi jeg var ung. Hvis jeg har noget, han vil have, så vil han også arbejde med mig lige meget, hvor gammel jeg er, fortæller han.

Se også interview med superiværksætteren Mads Faurholt-Jørgensen, der har et hav af virksomheder over hele verden på TV 2 Business her:

Og selvom det sidste år har været hårdt arbejde for den unge iværksætter, så vil han råde andre til at springe ud i det.

- Mit motto er: Hellere gøre det og fortryde end at fortryde, man ikke gjorde det.

Danmark gør ikke engang noget

Hos Dansk Iværksætter Forening ser man glædeligt til, at flere unge iværksættere prøver kræfter med at skabe virksomheder i Danmark.

- Det er positivt at se, at flere unge har interesse i at starte egen virksomhed i Danmark, selvom vi i Danmark faktisk slet ikke gør nok for at uddanne næste generation til at tænke og agere som jobskabere fremfor jobtagere, siger Christian Walther Øyrabø, bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening til TV 2 Business.

Den aldersgruppe, hvor de fleste danskere fortsat starter virksomhed selv, er i 31-40-års alderen.