Business

Et år efter til salg skiltet blev sat op: Topchef fortsætter sløj køberjagt

Et forfærdeligt marked, der kun er blevet værre, har umuliggjort FLSmidths plan om at sælge en forretningsenhed, der er blevet kaldt værdiløs.

FLSmidth havde givet sig selv ét år til at frasælge en forretningsdivision, men må sande, at ingen har haft lyst til at købe selskabet.

I november sidste år blev Bulk Material Handling sat til salg og opført under 'ikke fortsættende aktiviteter’ i regnskabsbøgerne.

Der står forretningen stadig placeret her et år efter.

Noget kryptisk skriver FLS i regnskabet for tredje kvartal, at selve salgsprocessen nu er startet. Men faktum er, at de mange forsøg det forgange år på at finde en køber, har været forgæves.

Bliv klogere på salgsudsigterne for FLSmidth-divisionen på TV 2 Business her:

FLS-chef giver ikke op

Topchef Thomas Schulz vil ikke lade sig interviewe, men skriver i et svar over mail:

- Vi arbejder fortsat på at sælge vores Bulk Material-forretning fra, men vi kan ikke sige mere om processen, eller hvor langt vi er, lyder det fra Thomas Schulz.

Klargøringen til et salg har betydet afskedigelse af 90 ansatte, svarende til 40 procent af de ansatte på fabrikken i den tyske by, Wadgassen.

FLSmidth vil ikke kommentere, om der er brug for yderligere oprydning.

Værdiløs forretning skræmmer købere

Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank har fulgt FLSmidth tæt i mange år og sætter spørgsmålstegn ved, om der overhovedet findes en køber til Bulk Material Handling.

Han sammenligner frasalget med forretningsenheden Cembrit, som FLS også kæmpede længe med at komme af med.

- Cembrit var også taget ud af regnskaberne, for så at blive rykket tilbage igen. Det kan også sagtens ske for Bulk Material Handling, for der er grænser for, hvor længe en forretning kan stå som ophørende, siger Jacob Pedersen til TV 2 Business.

Se også historien om FLSmidth-arvingen Martin Bundgaard, der har lavet sin egen sprutvirksomhed på TV 2 Business her:

Den kroniske underskudsforretning tabte i det forgangne kvartal 17 millioner kroner og hører under FLSmidths mineralben, der kæmper på femte år med et depressivt marked.

Det lykkedes dog i maj at lande en stor ordre på 1,2 milliarder kroner på levering af udstyr til en russisk havn, som sikrer divisionen levebrød noget tid endnu.

Større distance mellem køber og sælger

I foråret kunne TV 2 Business fortælle, at aktieeksperter anser divisionen som værdiløs, og den ærgerlige situation har ikke ændret sig, mener Jacob Pedersen.

- Der er højst sandsynligt blevet endnu længere mellem købere i forhold til, da Bulk-forretningen blev sat til salg for et år siden, fordi markederne er blevet forværret langt mere, end man havde troet, påpeger aktieanalysechefen.

Der er grænser for, hvor længe en forretning kan stå som ophørende

Jacob Pedersen, Sydbank

Inden FLSmidth tog hul på årets strabadser, lød forventningen i markedet på et driftsresultat før engangsudgifter på godt 1,7 milliarder kroner.

Her tæt på årets afslutning er Sydbanks estimat for indtjeningen skåret ned til under 1,3 milliarder kroner.

Flere er blevet fyret i år

FLS har også som konsekvens af forværrede finanser afskediget ekstra 600 mand i september og oktober rundt omkring i forretningen, men den forventede indtjeningsforbedring af fyringerne på en halv milliard kroner ventes at blive spist op af prispres på ordrer og lavere aktivitet på fabrikkerne.

2017 ligner allerede nu et år uden nævneværdig indtjeningsvækst, hvor analytikerne også har barberet kraftigt i deres forventninger til FLSmidth. Sydbank tror for eksempel kun, at FLS er i stand til lige at snige indtjeningen over 1,3 milliarder kroner.

Thomas Schulz forventer først en begyndende stigning i mineselskabernes investeringer i slutningen af 2017, og dermed ser investorerne i FLS ud til at skulle ruste sig med tålmodighed til 2018 trods den seneste aktieoptur på valget af Donald Trump som præsident.