Business

Finansrådet: Vi tør ikke sætte vores lid til Trump

Investorer fra hele verden har opkøbt bankaktier i håbet om deregulering af Wall Street på baggrund af Trumps valgsejr. Finansrådet træder på bremsen.

Donald Trumps vej til det Hvide Hus i Washington DC har medført en stor optimisme blandt verdens investorer på det finansielle marked.

Finansielle aktier er i gennemsnit steget med syv procent siden præsidentvalget.

De tror og håber på, at den vækstsultne Donald Trump vil bremse en række regulativer, som Baselkomiteen, der danner ramme for drøftelse af banktilsyn og udarbejdelse af vejledende retningslinjer i Europa, vil indføre. 

Investorerne har i siden Donald Trumps valgsejr købt op bankaktier i håbet om deregulering af Wall Street. Finansrådet mener dog, at han er for utilregnelig til at vide, hvad der vil ske, lyder det fra Jakob Legård Jakobsen, der er direktør for deregulering i netop Finansrådet. 

Jakob Legård Jakobsen, der er direktør for deregulering i Finansrådet, forholder sig dog skeptisk til udsigten til Trump som amerikansk præsident og den betydning, det får, for det danske marked. 

- Det er rigtig spændende, det der sker i USA for tiden, men man må også sige, at det er svært at spå om, hvordan det hele det ender. Hvis der er noget, der kendetegner den nye kommende amerikanske præsident, så er det, at han er rimelig utilregnelig, siger han. 

Trump med skyklapper

En af de store bekymringer, man i den finansielle sektor har, er Baselkomiteens nyeste tiltag, der er døbt Basel IV og spås at træde i kraft i 2019.

Regulativerne kan betyde, at bankerne bliver nødt til at vurdere realkreditlån som mere risikable, og derfor er nødsaget til at sætte flere penge til side for at dække eventuelle tab.

Håbet er, at Donald Trump vil sætte en stopper for de regulativer, men det kan man langt fra forvente, mener Jakob Legård Jakobsen. 

- Trump har ikke brugt mange sekunder af sin valgkamp på at tale om deregulering af den finansielle sektor, så vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. Men Basel IV er det helt store dyr i skoven. Bliver der ikke gjort noget for at bremse det, vil det blive dyrere at have boliglån, siger han.

Jakob Legård Jakobsen befinder sig netop nu i Bruxelles, hvor han i samarbejde med kollegaer fra de nordiske lande forsøger at bekæmpe de nye reguleringer, og han mener ikke, at det er hos Trump, de danske og nordiske banker skal sætte deres lid. 

- Donald Trump indtræder i sit nye embede den 20. januar, og allerede inden da, vil Baselkomiteen præsentere Basel IV-regulativerne, vi skal ikke sætte vores lid til ham. Vi skal sætte vores lid til os selv og hinanden, siger han.