Business

Det er ikke en regnefejl - men Danmark er rigere, end vi troede

En revision af tallene for dansk bnp ændrer billedet og historien for dansk økonomi, viser dagens tal fra Danmarks Statistik.

Vi er meget rigere, end vi går og tror. 

Sådan lyder beskeden fra Danmarks Statistik, der i dag har fremlagt en stor revision af tallene for dansk BNP i både 2013, 2014 og 2015.

- Den store revision af de historiske BNP-tal tegner et markant mere positivt billede af den underliggende udvikling i dansk økonomi, skriver Jan Størup Nielsen, der er økonom i Nordea.

Specielt sidste år har tallene været gal på den. Her viser revisionen, at vi reelt havde 41,8 milliarder kroner mere end først antaget.

Dermed var dansk økonomi i 2015 faktisk større end nogensinde før, skriver Sydbank.

- Vi er nu ikke længere et særligt slemt eksempel på en hensygnende og stillestående økonomi, skriver Søren Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank i en kommentar til tallene.

Ny data giver mere klart billede

Revisionen fra Danmarks Statistik sker på grund af adgang til et større datamateriale, der gør, at flere tal altså bliver opjusteret. Der er altså ikke tale om en regnefejl, forklarer Danmarks Statistik til TV 2 Business.

- Det er en naturlig del af processen. Når vi bliver ved med at have revisioner lang tid efter en statistikperiode – enten et år eller et kvartal – er udløbet, afspejler det, at Danmark er et meget informationsrigt samfund, hvor rigtig meget information fremkommer efterhånden, skriver Jørgen Elmeskov, der er administrerende direktør i Danmarks Statistik.

Jørgen Elmeskov, rigsstatistiker i Danmarks Statistik, forklarer her, hvorfor tal for dansk økonomi lige pludselig ser meget bedre ud end hidtil.

Han forklarer, at man regelmæssigt reviderer tallene.

Indhentede krisen i 2014

I forbindelse med dagens revision bliver dansk BNP også løftet med 34,7 milliarder kroner i 2014. Og det giver et nyt billede af, hvordan dansk økonomi har klaret sig efter finanskrisen i 2008.

- Det mest bemærkelsesværdige er, at vi allerede i havde 2014 indhentet al det, der blev tabt i løbet af finanskrisen, skriver Søren Kristensen.

Når man dykker ned i procentsatserne for BNP'en, der viser hvordan væksten er i dansk økonomi, kan man da også få øje på dagens opjusteringer.

Det betyder nemlig, at dansk bnp nåede op på 1,7 procent i 2014 og 1,6 procent i 2015. 

Mere velstående end hidtil antaget

I følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betyder det nye og bedre billede på dansk økonomi, at den årlige indkomst per indbygger er øget med 10.300 kroner efter revisionen.

- Det er rigtig glædeligt, at vi er mere velstående end hidtil antaget. Vi er over natten blevet mere end 10.000 kroner rigere per dansker. Det betyder, at vi fortsat er blandt de mest velstående økonomier i verden, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til TV 2 Business.

Det er dog ikke nødvendigvis noget, man burde kunne mærke, forklarer Jyske Bank til Børsen.

Sløje tal på trods

Dagens store revision af dansk økonomi kommer i forbindelse med tal for dansk BNP-vækst i tredje kvartal fa 2016.

Her landede BNP-væksten på 0,2 procent, hvilket var godt i forhold til, at flere økonomer forventede en negativ vækst.

Alligevel peger flere økonomer på, at det er sløje tal. 

TV 2 Business snakker med administrerende direktør, Jørgen Elmeskov, i Danmarks Statistik klokken 13:15 om fejlen i BNP-tallene. Se med her.