Business

KL-formand afviser at betale KMD for dyr forsinkelse af nyt it-system

De mange millioner, som KMD står til at tjene på en kæmpe forsinkelse af et nyt system, skal sendes tilbage til kommunerne, siger KL-formand.

Kommunerne skal ikke bøde for endnu en massiv forsinkelse fra it-leverandøren KMD.

Det siger Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening, efter at TV 2 i dag kan fortælle om endnu en voldsom og dyr forsinkelse af et it-system til det offentlige.

Det er dybt bekymrende, at sådan et stort system er forsinket. Vi er afhængige af, at vi kan gennemføre nogle store it-udbud og skaffe et rationale og gode systemer, der sikrer, at borgerne kan få sine penge til tiden

Martin Damm, formand, Kommunernes Landsforening

Problemet er, at KMD også sidder på det nuværende system, som er ti gange dyrere end det nye, som KMD også skal levere.

- Der er en omkostning ved at KMD er en monopolvirksomhed, der sidder på det gamle system, og jo længere tid, det bliver forsinket, jo flere penge tjener KMD, og det er en bekymrende tilstand, og vi har en forventning om, at KMD holder kommunerne skadesløs i den her sag, siger Martin Damm.

Denne gang er det systemet Social Pension, der bruges til udbetaling af folke- og førtidspension, der ser ud til at koste kommunerne over 340 millioner kroner på grund af en forsinkelse på mindst 15 måneder.

Martin Damm fortæller i klippet herunder om sine bekymringer, mens Anders Elbak, It-konsulent i IDC, giver et indblik i årsagerne bag forsinkelsen:

Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, er nervøs for, at KMD forsinker systemet igen og igen.

- Det er dybt bekymrende, at sådan et stort system er forsinket. Vi er afhængige af, at vi kan gennemføre nogle store it-udbud og skaffe et rationale og gode systemer, der sikrer, at borgerne kan få sine penge til tiden, siger formand for KL, Martin Damm i et interview med TV 2 Business.

Kapitalfonde overtog KMD for otte år siden

Kommunerne solgte i 2008 KMD til kapitalfonden EQT fra Sverige og ATP for 2 milliarder. Selskabet blev solgt videre til kapitalfonden Advent og Sampension, der lagde 5,5 milliarder for KMD.

I årene efter salget havde KMD stadig monopol på en lang it-opgaver i kommunerne, men i 2013 – fem år efter salget – valgte kommunerne at bryde it-selskabets lukrative monopol og i stedet sende it-opgaverne i udbud, så andre end KMD kunne byde ind.

Det betød, at KMD mistede størstedelen af de opgaver, de havde tjent milliarder på over årene.  Konkurrenter som NNIT, Netcompany, EG og IBM kom til fadet ved at tilbyde markant lavere priser for kommunernes it-opgaver.

KMD genvandt dog også nogle opgaver, heriblandt Social Pension, der nu er blevet 15 måneder forsinket.

Niels Bjørn-Andersen, der er professor emeritus ved Copenhagen Business School, ser en dybt problematisk interessekonflikt for KMD.

- Det er en meget uheldig dobbeltrolle, som KMD er havnet i, og det må forventes, at de næppe spiller de bedste kræfter af på at få systemet færdig til tiden, siger han til TV 2.

Andre har vundet - men KMD-forsinkelse blokerer

KMD vandt også opgaven på de såkaldte Støttesystemer, der skal sikre, at de nye it-leverandører kan levere deres systemer i stedet for KMD’s gamle monopolløsninger. De vigtige støttesystemer er imidlertid også voldsomt forsinkede, og derfor kan konkurrenter ikke tage over for KMD.

Indtil støttesystemerne er klar, er det KMD’s gamle priser, der gælder, for det er udelukket ikke at udbetale de offentlige ydelser.

Det har skabt vrede hos kunderne i det offentlige, der nu må sluge massive ekstraregninger.

På den baggrund truede kommunerne i september med at indlede et retsopgør med KMD på grund af det forsinkede støttesystem, og nu er også ATP, der gennem Udbetaling Danmark står for Social Pension, voldsomt utilfredse.