Business

Erhvervsledere: Sådan imponerer du til jobsamtalen

Over 1000 erhvervsfolk er i denne weekend samlet til en tre-dages konference om personlig udvikling og vækst, og her er der stor viden om jobsamtaler.

I Brøndby er mere end 1000 erhvervsfolk samlet til konferencen Elevate 2016, hvor oplægsholdere fra både ind- og udland går på scenen for at fortælle om personlig udvikling og vækst, og hvordan man bedst muligt når sine mål. 

Konferencen strækker sig over tre dage og har prominente erhvervsfolk på talerlisten som Christian Stadil, Jesper 'Kasi' Nielsen og Jesper Bergstrøm.

Smykkeentreprenøren Jesper Nielsen bruger ikke tiden på Netflix eller aviser, når han sidder i en flyvemaskine. Han tænker. Og det er ofte her, han får de gode idéer. Hør mere om konferencen Elevate 2016 og en af dagens oplægsholdere her: 

Ekspert i kropssprog Jesper Bergstrøm, som var første oplægsholder på programmet til konferencen, forklarer, at når vi møder en person første gang, så har vi skabt os et indtryk af personen enormt hurtigt, og det ikke det, som personen siger, der er det afgørende. 

- Førstehåndsindtrykket går udelukkende på udseendet og de signaler du sender. Det gør sig gældende helt ind til de første tre minutter af mødet med en ny person, siger han. 

Det signalerer dit kropssprog

Der er ifølge Jesper Bergstrøm en række typiske fejl, folk begår, når de er til jobsamtale. 

  • Vi glemmer smilet i vores iver for at præstere bedst muligt. Det er en klassisk fejl ved jobsamtaler.
  • Mange falder sammen i overkroppen på grund af nervøsitet. Det gør at man instinktivt trækker sig sammen, så man beskytter hjerte og lunger.
  • En anden typisk fejl er, at folk taler for meget. Det skyldes ofte nervøsitet og frygt for, at man ikke får sagt det rigtige. Det er vigtigt at stoppe op og lytte til, hvad det rent faktisk er, arbejdsgiveren gerne vil vide.

I stedet bør man have fokus på følgende:

  • At give udtryk for, at man har glædet sig til at komme.
  • Man skal vise ydmyghed. Der findes mange store egoer rundt omkring, og det er vigtigt, at man ikke fra start af udfordrer dem.
  • Man skal forsøge at spejle sig selv i den virksomhed man ansøger om job i. Hvis den generelle påklædning er skjorte og slips, så mød op i skjorte og slips. Det vil sende de helt forkerte signaler at dukke op i t-shirt og jeans.
  • Smil. Mange mennesker er meget i hovedet, når de skal ind til sådan en samtale. Man fokuserer på alt det, man skal huske at sige, og hvordan man skal agere, og så glemmer man smilet.

Passionen skal skinne igennem i indhold

Selvom førstehåndsindtrykket har stor betydning for, hvordan en jobsamtale forløber, så er det verbale indhold tilsvarende afgørende.

En anden af fredagens fordragsholdere er den danske forretningsmand og entrepenør Jesper 'Kasi' Nielsen, som har kastet sig ud i et nyt smykkeprojekt under navnet Amazing Jewelry. 

Jesper Nielsen har en klar holdning til, hvordan man som ansøgere imponerer til en jobsamtale. 

  • Timingen skal være rigtig. Folk skal tilbyde sig i en tid, hvor min virksomhed har brug for den kompetence vedkommende har at byde på.
  • Jeg er vild med jobsamtaler, hvor ansøgeren har taget initiativet og er vedholdende. Får man et afslag på et møde første gang, skal man fortsætte, hvis det er det, man virkelig vil.
  • Jeg er ikke interesseret i lange CV’er og snakke om, hvor folk har arbejdet. Jeg vil vide, hvad folk kan tilbyde mig og min virksomhed. Hvis det er det rigtige, så er jeg fløjtende ligeglad med karakterer og eksamensbeviser.
  • Hvis jeg får indtrykket af, at jeg er første stop på en dag fyldt med jobsamtaler, så skal man ikke forvente at blive ansat.  

Signaler overskud

Jesper Bergstrøm ved, hvordan man skal forberede sig til en vigtig jobsamtale.

- Man skal gøre alt, hvad man kan for at skabe en god positiv følelse i kroppen. Det er der mange måder at gøre på, men det er vigtigt, fordi det skinner igennem til en jobsamtale, siger han. 

Mennesket har en instinktiv pessimisme og skepsis, når det møder nye mennesker, derfor skal man gå ind til en jobsamtale med et ydmygt sind.  

- De tanker og følelser, vi render rundt med inden en jobsamtale, giver sig til udtryk i vores kropssprog. Hvis man har haft en morgen, hvor man har lyttet til triste sange, og man er i dårligt humør, så kan man se det på kropssproget, også selvom man prøver at fake noget andet, siger Jesper Bergstrøm. 

Ifølge kropssprogseksperten er det de små ting, som en god nattesøvn og positivitet fra morgenstunden, der gør forskellen i udstrålingen. 

- Man skal gøre alt, hvad man kan for at skabe en god positiv følelse i kroppen. Det er der mange måder at gøre på, men det er vigtigt, fordi det skinner igennem til en jobsamtale, slutter han.