Donald Trump

Trump kan gå på vandet - selv investorerne begynder at vise tillid

Dommedagsscenarierne var mange før præsidentvalget vel at mærke, hvis sejren ikke gik til finansanalytikernes favorit, Hillary Clinton. En Trumpsejr ville føre til fald på aktiemarkedet på fem procent eller mere.

Dollaren ville blive svækket, renterne falde og USA kigge direkte ind i en recession i 2017. Foreløbig er de fleste af dommedagsprofetierne blevet gjort til skamme.

En del af fejlbedømmelsen er, at Trump er en ny politisk størrelse: uden budget disciplin, som plejer at være republikansk dna, med store infrastrukturinvesteringer, som man typisk ser demokraterne gå ind for, og så med stærke protektionistiske elementer som næsten var forsvundet ud af amerikansk politik, indtil det blev for meget for de industriarbejdere, der havde mistet velbetalte jobs til mexicanske arbejdere, der vil arbejde for en brøkdel af en amerikaner-løn.

Det, vi kan se, analytikerne totalt missede, var, hvor store sektorer der vil få gavn af Trumps politik; olieindustrien, medicinalindustrien, råvare-industrien og cementindustrien.

Taberne står også i kø; den grønne industri, virksomheder der risikerer straftold, hvis de producerer uden for USA og vil sælge til det amerikanske marked.

Indeks i plus efter Trump-sejr

Samlet set har markedet altså vurderet, at vinderne havde en overhånd i forhold til taberne. Derfor endte de amerikanske indeks i plus efter Trumps choksejr. Dollaren bliver styrket, fordi scenariet om recession og fortsat voldsomm pengepolitisk stimulans er erstattet af en forventning om, at den FED vil sætte renten op til december – også selv om præsidenten nu helt sikkert hedder Donald Trump.

Der har været overraskende vindere og knap så overraskende tabere efter de første 36 timers reaktioner på Trumpland.

Den irske cementgigant CRH er storfavorit til at bygge Trumps mur mod Mexico – en investering på tre Storebæltsbroer i den 1600 km lange og mere end 10 meter høje mur. Aktien er braget op.

Novo Norddisk fik dobbeltjackpot af Trumps valgsejr. Væk var Clintonlejren anført af Bernie Sanders krav om et prisloft over medicin og i stedet får man Trump, der ikke har lagt op til indgreb mod de velvoksne medicinalpriser i USA.

Donald Trumps sejr betød kun fald på 1 pct., og siden er aktierne steget mærkbart. Hør her Ulrik H. Bie, cheføkonom i Institute of International Finance, forklarer om den udsædvanlige markedsudvikling. Se hele klippet her:

FLS nyder godt af sine to ben i Trump-land: Efterspørgslen efter cement ventes at vokse på grund af Trumps bebudede infrastrukturinvesteringer. Og råvarebenet, som ellers har haft det skidt i et par år præget af dårlig efterspørgsel, ser bedre ud med en forventet stigende efterspørgsel.

Vestas forsøger at holde optimismen på trods af Trumpsejr. Den stadig mere konkurrencedygtige vindindustri har da også gode pointer – den ameirkanske støtteordning løber til 2021, og en række stater, der i dag er republikansk ledet, har sat fuld fart på vindmølleudbygningen. Og så beskæftiger industrien 88.000 mand i USA – ikke en dårlig position, når Trump har lovet amerikanske arbejdspladser. Men hovedbudskabet fra Trump er klart – han er oliemand, og det svækker den grønne industri på alverdens oliemarkeder.

Vi har også set forbrugsaktier som Pandora og et selskab som A.P. Møller tage tæsk af to forskellige grunde. Pandora af frygt for at det private forbrug bliver ramt, hvis der kommer handelshindringer, og Mærsk-investorerne som lever af frihandel og ser et yderligere pres på forretningen.

Ingen grund til at afblæse økonomisk undergang

Er der så grund til at afblæse verdens økonomiske undergang på grund af Trumps sejr? Ikke endnu - ingen kender Kinas modsvar overfor told på varerne – det bliver næppe et fredeligt et af slagsen fra de stadig mere økonomisk selvbevidste kinesere, og alt andet lige har globaliseringen været en gevinst for samfundet med øget købekraft for den almindelige befolkning.

Nogle glemte bare at løse bagsiderne af globaliseringen, og så stemte en klemt amerikansk middelklasse i første omgang i vid udstrækning på Bernie Sanders og Donald Trump og protesten var altså så stærk, at den i sidste ende førte til et oprør mod eliten – et folkeligt oprør der trodsede de bonede gulves logik - inklusive dem på handelsgulvene og krævede et dramatisk skift i den økonomiske kurs fra verdens suverænt stærkeste økonomiske magt. Det fik de så. Vi andre holder vejret – og kigger på økonomien – det kan blev en meget turbulent tid på den finansielle markeder,