Operation X

Firma underviser andre i arbejdsmiljø: Er selv et "rædselsregime" for de ansatte

Hos kursusgiganten Probana kan du blive arbejdsmiljøkonsulent, men firmaet selv ligner et rædselsregime for de ansatte, mener HK.

”Gode ledere skaber glæde” og ”Arbejdsglæde ses på bundlinjen”. Kursusvirksomheden Probana gør meget ud af at fortælle om vigtigheden af et godt psykisk arbejdsmiljø i de reklamer, der skal få danske chefer til at købe et lederkursus.

Men som det fremgår af Operation X, har de firmaer, der tjener penge på undervisning i arbejdsmiljø, svært ved selv at levere varen. Probana er - ifølge egne oplysninger - Nordens førende inden for lederuddannelse, og det mest kendte af en række kursusvirksomheder ejet af Peter Joensen.

Brutal ledelsesstil

Operation X har talt med 25 tidligere medarbejdere i Peter Joensens firmaer, der alle fortæller om en brutal ledelsesstil med bortvisninger, trusler om fyringer og kameraovervågning af ansatte. I mails fra direktør Peter Joensen trues de ansatte ofte med fyringer:

”Jeg er flintrende ligeglad med, hvem jeg støder på næste gang – hvis vedkommende står med sin ”skyr-anretning”, bananer eller Nutella-madder, så ryger vedkommende ud!”, lyder det f.eks. i en mail fra september i år.

Resultatet af de mange trusler er bl.a. stress og sygemeldinger.

- Jeg kunne ikke sove om natten. Jeg kunne ikke spise noget. Jeg så ikke mine veninder. Jeg stoppede med at undervise i karate, hvilket er noget jeg har gjort i mange år. Jeg kunne ikke noget. Jeg havde intet overskud, og det ligner ikke mig, siger Astrid Christensen, tidligere uddannelseskoordinator i Institut for Personaleudvikling, der er et af Peter Joensens mange firmaer.

Firmaerne havde en brutal ledelsesstil.

HK: Rædselsregime

En opgørelse fra fagforeningen HK viser, at Peter Joensens firmaer har haft otte faglige sager inden for de seneste år. Ifølge fagforeningen et tårnhøjt tal for en virksomhed i den størrelse, og hvor kun få er medlem af en fagforening:

- De otte sager er kun toppen af isbjerget. Tit er det unge mennesker, der har deres første fuldtidsarbejde, og de kender ikke reglerne, så de går i virkeligheden med til meget mere, end man normalt ville finde sig i, siger René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

Operation X har vist en række af Peter Joensens mails til HK-formanden:

- Det er en helt uantagelig måde at kommunikere med ansatte på. Det ligner jo nærmest en rædselsregime-agtig måde at gøre tingene på, siger René Knudsen.

Operation X har vist en række af Peter Joensens mails til HK-formanden

Direktør: En direkte tone

Probanas ejer og direktør Peter Joensen har ikke ønsket at medvirke i Operation X, men afviser kritikken i et skriftligt svar:

- Jeg mener bestemt, vi leverer varen og har mange glade medarbejdere. Men som altid vil der være enkelte, der ikke passer til arbejdets karakter, organisationens værdier og en direkte tone, som tit kan forekomme.

Her et udpluk fra Peter Joensens mails til de ansatte

  • Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!
  • For de af jer, som har skabt uro, ballede eller direkte har sløset den af i de forgange dage, uger … I får altså et lille prik i dag kl 15.00. Nogle af jer først i morgen.
  • Måske sidder du lige nu og er årsag til at din sidemand bliver fyret i eftermiddag. SE AT KOMME I GANG.
  • Jeg er flintrende ligeglad med, hvem jeg støder på næste gang – Hvis vedkommende står med sin ”skyr anretning”, bananer eller Nutella madder, så ryger vedkommende ud!

I reklamerne fra Institut for Personaleudvikling, hvor Peter Joensen er direktør, er tonen anderledes:

”Lederens humør og stemning smitter meget nemt af på hele virksomheden, så derfor er det vigtigt, at du selv bestræber dig på at opretholde et godt humør og en munter tone.”

Du kan se Operation X: Kursuskongens beskidte metoder på TV 2 i aften kl. 20:00 eller på TV 2 PLAY.

Se hele svaret fra Peter Joensen her.