Donald Trump

Dansk Erhverv frygter et lukket USA

Frygten for Trumps økonomiske politik og den usikkerhed, der er forbundet med USAs kommende præsident, Donald J. Trump, er stor hos Dansk Erhverv.

I januar indsættes Donald J. Trump som den 45. amerikanske præsident, og det et overraskende resultat for Danmark Erhverv.

Her er man blandt andet bekymret for Trumps planer om færre frihandelsaftaler. Sådan lyder det fra administrerende direktør, Jens Klarskov.

- Det handler om protektionisme, og det er bestemt ikke det, vi har brug for i en lille åben økonomi som den danske og slet ikke i verdensøkonomien, siger han. 

Administrerende direktør i Dansk Erhverv giver indblik i tanker og bekymringer om fremtiden med Donald Trump i spidsen for USA. Se hele historien her:

Mærsk er afhængig fortsat tæt samarbejde

Hos en af Danmarks største virksomheder Mærsk, hvor USA er et vigtigt land for flere af virksomhedens forretninger, vil man arbejde for, at der er konkurrencedygtige rammebetingelser for at drive virksomhed. 

- Vi håber i den forbindelse også på, at USA på sigt bliver klar til at indgå i nye handelsaftaler, der kan fremme økonomisk vækst hjemme og hos handelspartnere, siger Anders Würtzen, Head of Group Public Affairs, i en kommentar til TV 2 Business.

Anders Würtzen lægger samtidig vægt på det samarbejde virksomheden har haft med skiftende regeringer gennem tiden.

- Vi ser vi frem til at fortsætte vores gode samarbejde under en ny præsident og med ny administration, siger han.

Trump forbundet med stor usikkerhed

Hos Dansk Erhverv er det blandt andet usikkerheden forbundet med Trump, der skaber grund til bekymring for fremtiden. 

- Er der noget markedet og virksomhederne hader, så er det usikkerhed. Den er enormt svær at investere efter, at indrette sig efter at tage bestik af, siger Jens Klarskov. 

Han mener ikke, at der er mange amerikanske virksomheder, der er glade for, at Donald Trump vil afskære USA fra resten af verden, da det også vil være skadeligt for os her i Danmark.

- I mange sammenhænge ønsker vi jo, at der er flere aktive erhvervsfolk, der går ind i politik. Det er så paradoksalt, at han går til valg på at køre USA som en forretning, og så bliver han modtaget af dyb skepsis af markederne, siger han.

På trods af bekymringen, er Jens Klarskov helt sikker på, at de danske virksomheder nok skal klare sig. 

- De er tilpasningsdygtige, de er agile og de er innovative. Jeg synes det ville være synd for verdensøkonomien, hvis USA lukker sig inde. Det vil være skadeligt - også for Trumps egne vælgere, siger han.