Donald Trump

Trump eller Hillary? Her er finansmarkedernes vindere og tabere

Mens hele verden holder vejret op til det mest spændende valg siden George Bush slog Al Gore ved valget i år 2000, er det tid til at gøre status.

Der er stor forskel på, hvem på finansmarkederne der bliver henholdsvis vindere og tabere, når amerikanerne vælger ny præsident i dag.

Clinton som præsident?

Hvis Clinton vinder, forventes et relief-rally på aktiemarkederne. Hun er noget så sjældent som en demokrat, der har opbakning fra big business i USA.

Forklaringen er, at hun selvom hun er blevet mere skeptisk overfor handelsaftaler anses for globalt orienteret og i modsætning til Trump ikke vil skabe usikkerhed med indførelse af told for varer fra Kina og Mexico, risikere handelskrig og påføre samfundet milliardudgifter ved bygning af en mur til Mexico.

Hvor store udsvingene bliver, er umuligt at sige, fordi aktiemarkederne her et døgn før er begyndt at tro på en Clinton-sejr. En del af opturen kan derfor være taget inden afgørelsen.

Luften kan gå af ballonen

Min forventning er, at aktiemarkederne vil stige moderat – nogle analytikere taler for 3 til 5 procent stigning i et hug, men der er masser af forbehold for, om stigningen kan blive så stor.

Der er i hvert fald to scenarier, hvor luften kan gå helt ud af ballonen:

1. Hvis Hillary Clinton bliver handlingslammet af, at Kongressen er lige så splittet som før valget. Det tyder alt på. Demokraterne kan gøre sig håb om at udligne republikanernes flertal i Senatet, men er så langt bagud i Repræsentanternes hus, at det stadig vil været ledet af republikanere.

2. Hvis Donald Trump vælger ikke at acceptere et valgnederlag og kaster landet ind i en længere politisk krise, hvor en hær af advokater vil antaste valgets legitimitet.

Svært for medicinalaktier

Investorerer i medicinal-aktier får næppe glæde af en Clinton-sejr. Hillary Clinton er under stærkt pres fra sin tidligere konkurrent Bernie Sanders for at kulegrave medicinalselskabernes priser, og det er ikke godt nyt for danske Novo Nordisk.

Derimod er Vestas i hopla i forventning om en Clinton-sejr. Det vil være bedre for den grønne industri, og Vestas lever godt af de amerikanske støtteordninger.

Markedsdeltagere forventer en stigning i den amerikanske dollars til mere end 7 kroner, hvis vi får en demokratisk sejr i nat,.

Trump som præsident?

Hvis amerikanernes næste præsident hedder Donald Trump, vil der komme en stærk negativ reaktion på aktiemarkedet.

Forventningerne om en Clinton-sejr, som til en hvis grad er medregnet i de nuværende aktieniveauer, vil blive afløst af en reaktion, som kan sammenlignes med, da briterne stemte nej til EU tidligere på året.

De to kandidater har ikke meget økonomisk ansvarlighed at byde på

Ole Krohn

En Donald Trump-sejr vil ifølge uafhængige økonomer føre til en svækket dollar på grund af frygten for et øget budgetunderskud forårsaget af store infrastrukturinvesteringer og markante ufinansierede topskattelettelser.

Hillary Clintons budget hænger imidlertid heller ikke umiddelbart sammen, så der har de to kandidater ikke meget økonomisk ansvarlighed at byde på.

Rentevåbnet vil blive gemt væk

En Donald Trump-sejr kan imidlertid også have sine vindere.

Iagtagere af markedet peger på olieindustrien, fordi en svag dollar traditionelt fører til en stigning i olieprisen.

Hvis reaktionen på en Donald Trump sejr bliver meget kraftig negativ, kan det bringe den amerikanske centralbanks overvejelse om en renteforhøjelse til december til ophør. En sårbar økonomi kan få nationalbankdirektør Janet Yellen til at gemme rentevåbnet væk.

Betydningen for de danske selskaber

En Donald Trump sejr ventes at få forhandlingerne mellem Europa og USA om en ny handelsaftale til at sande til, og det kan skade den danske eksport til USA på sigt.

Det skal dog understreges, at Hillary Clinton på det sidste også er blevet mere fjendtlig stemt overfor handelsaftalen, så det er ikke sikkert, at forskellen på de to kandidater er så stærk, som den ser ud ved første blik.

For Novo Nordisk, der i forvejen er stærkt presset af lavere priser på det amerikanske marked, er analysen svær: For Hillary Clinton vil have lavere priser, men Donald Trump vil skrotte Obama-care med den usikkerhed, der melder sig her.

Vestas og Novozymes må entydigt satse på en Clinton-sejr. Den amerikanske skatterabat ordning for vindmøller er først og fremmest et demokratisk projekt, mens store dele af det republikanske parti er klimafornægtere, og Donald Trump har argumenteret for at skrotte klimaaftalen, der blev indgået i Paris.