Operation X

Kæmpe spam-sag på vej: - Det lyder fuldstændig sindssygt

En af Danmarkshistoriens største spamsager på vej. Firma sendte 37.000 ulovlige e-mails på kun tre dage, mener anklager.

Det er Institut for Personaleudvikling, der er på anklagebænken i den historisk store spam-sag.

Ifølge anklageskriftet, som Operation X har fået aktindsigt i, sendte Institut for Personaleudvikling på kun tre dage i maj 2014 omkring 37.000 spam-mails afsted. De 37.000 e-mails er et af en lang række anklagepunkter for brud på markedsføringslovgivningen.

- Vi politianmelder grove overtrædelser af markedsføringslovens forbud mod spam, når vi har bevis for overtrædelserne, siger forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen til Operation X, men ønsker af principielle årsager ikke at kommentere sagen yderligere, så længe den verserer i retssystemet.

Cyberekspert Kim Schlyter, der er leder af Deloittes cyberafdeling, er forbløffet over omfanget.

- 37.000 e-mails på tre dage? Det lyder fuldstændig sindssygt. Det er uden tvivl en af de største sager med hensyn til spam i Danmarks-historien.

Ifølge eksperten tyder omfanget på en helt bevidst strategi fra virksomhedens side.

- Mange ser jo bare bort fra den type e-mails, men der må også være en del som hopper på, siden de bliver ved. Selvom det er ulovligt, må det jo i sidste ende, kunne betale sig for virksomheden, siger Kim Schlyter.

Plaget af spam i 14 år

En af de danskere, der modtager spam fra Institut for Personaleudvikling og det beslægtede firma Probana, er virksomhedsejer Jens V. M. Thomsen. Han har modtaget bunker af spammails fra Peter Joensens kursusvirksomheder i de seneste 14 år.

- Det er jo et evigt tilbagevendende fænomen. Lige så hurtigt som vi får det stoppet, lige så hurtigt kommer de igen. På trods af at vi har meldt os fra utallige gange på Probanas mail, og skrevet til dem og kontaktet dem på andre måder.

Jens V. M. Thomsen modtog sågar en e-mail samme dag som Operation X interviewede ham.

- Inden I kom, så var jeg lige inde og slå op, og kunne se at den første spam-mail fik jeg fra Probana tilbage i 2002, altså 14 år siden.

Omgår spamfilter

Og det er med god grund Jens V. M. Thomsen ikke kan slippe af med e-mails fra Probana og Institut for Personaleudvikling. Virksomhederne råder nemlig over 144 forskellige domæner. På den måde gør de det nærmest umuligt for modtageren at fange reklamerne i spamfilteret.

- Antallet af domæner indikerer kraftigt, at de er opmærksomme på, at deres e-mails kan havne i folks spamfilter. Hvis modtageren blokerer domænenavnet, kan de bare sende fra et nyt, lyder det fra cyberekspert Kim Schlyter.

Direktør: Vi spammer skam ikke

I Operation X fortæller en række af Peter Joensens tidligere medarbejdere, hvordan de fik besked om at sende spam og blandt andet bruge falske navne som afsender.

Peter Joensen, der ejer Probana og Institut for Personaleudvikling, har ikke ønsket at medvirke på tv, men afviser i en mail til Operation X alle anklager om spam:

- Man modtager kun information, hvis man selv har tilmeldt sig eller har sagt ja til at modtage vores nyhedsbreve (…) Vi har naturligvis et ønske om at leve op til gældende lovgivning på området, og det gør vi.

Probana og Peter Joensen er tidligere dømt for at bryde markedsføringsloven ved at sende spam. Retssagen om de mange spam-mails er sat til december.

Du kan se Operation X: Kursuskongens beskidte metoder på TV 2 torsdag kl. 20:00 eller på TV 2 PLAY.

Se hele svaret fra Peter Joensen her.