Business

Børnehaver og vuggestuer er plaget af langtidssygemeldinger

Landets kommunale daginstitutioner er hårdt ramt af, at mange pædagoger melder sig langtidssyge Claus Bech / Claus Bech/Scanpix

Ifølge nye tal bliver hver ottende ansatte i børnehaver langtidssygemeldt på et år, skriver Politiken.

De ansatte i landets børnehaver og vuggestuer er voldsomt ramt af langtidssygemeldinger. Det viser en undersøgelse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har lavet for Politiken.

Ifølge undersøgelsen var 12 procent af de ansatte pædagoger i børnehaver og vuggestuer langtidssygemeldt i perioden marts 2015 til marts 2016.

- Det pædagogiske personale har et hårdt arbejdsmiljø. Deres sygdomsrate er langt højere end i andre fag, og samtidig skærer man på institutionerne, så der er færre ansatte, siger chefanalytiker hos AE Mie Dalskov Pihl til Politiken.

- Det sætter hverdagen og økonomien i institutionerne under pres, når der skal findes vikarer til at dække sygefraværet. Det her er en advarselslampe, der lyser, tilføjer hun.

Sygemeldt 30 dage

En langtidssygemelding indebærer, at en sygdomsperiode varer mindst 30 dage.

Baggrunden for de mange langtidssygemeldinger kan ifølge Politiken hænge sammen med, at der de seneste syv år er blevet markant færre pædagoger, og at de har fået flere opgaver.

- De seneste fem-ti år er antallet af opgaver og forpligtelser, der påhviler pædagogerne, steget ganske voldsomt. De skal leve op til læreplanerne, teste børnene og dokumentere, hvad børnene laver, og hvad de får ud af det.

- Flere opgaver, ikke flere ressourcer

- Daginstitutioner er ikke længere kun et sted, hvor det skal være rart for børn at være. De skal primært forberede børn på skolen, og derfor er pædagogernes opgaver øget, men uden at ressourcerne er fulgt med, siger Jan Kampmann, professor ved Roskilde Universitet, til Politiken.

Ud over langtidssygemeldingerne kommer almindeligt sygefravær. Ifølge Danmarks Statistik havde pædagoger i 2015 gennemsnitligt 15 sygedage mod 13 for alle kommunale medarbejdere.