Business

Nets kan blive overflødiggjort af nye regler: Ærkerival klar til angreb

Ny og banebrydende lovgivning gør det meget lettere at overføre penge. Det kan Danske Bank udnytte til at udkonkurrere detailhandlens konge, Nets.

Nets’ rolle som betalingsmellemmand er alvorligt i fare. Nets bliver mere end nogen anden dansk aktør udfordret af et direktiv fra Europa-Kommissionen kaldet PSD2. Det skriver InsideBusiness.

Når PSD2 (Revised Payment Service Directive) bliver implementeret, vil bankernes monopol på kundernes kontoinformation og betalingstjenester forsvinde. Det nye EU-direktiv baner vejen for alle virksomheder, der ønsker at få del i bankernes store godtepose.

Krigen om fremtidens betalingsløsninger bryder nu ud for alvor. Danske Bank blæser til kamp og udfordrer NETS, det fortæller Peter Nyholm, chefredaktør på InsideBusiness. Se hele historien her:

Danske Banks nytiltrådte direktør for personal banking, Jesper Nielsen, er klar til at bruge de nye regler til netop at udfordre den børsnoterede danske betalingsgigant Nets.

- Vi vil benytte denne nye lovgivning til at indføre konto til konto-betalinger. Det vil vi gøre, for det er en billigere platform end kortbetalinger, så vi kan bruge færre penge på drift og flere på udvikling, siger han. 

Betalingskort er i fare

Danske Bank kommer til at udfordre Nets som en central leverandør af finansiel infrastruktur på det danske marked ved at erstatte de eksisterende kortbetalinger.

Den nye lovgivning, PSD2, medfører, at tredjepart får adgang til initiere betalinger fra en bankkonti, hvis ellers kunden giver lov.

Det skal give øget konkurrence på betalinger ved at presse store globale kortaktører herunder også danske Nets.

Med den nye lov i ryggen, har Danske Banks Mobilepay en enorm mulighed for at skabe ravage hos de traditionelle kortudbydere. Mobilepay er i dag primært fokuseret på kundernes overførsler til hinanden, men ifølge Jesper Nielsen skal bankens nye infrastruktur spredes ind i mange andre af de områder, som Nets hidtil har sat sig tungt på.

Nets: Vi er ikke udfordret på konkurrenceevnen

Hos Nets er finansdirektør, Klaus Pedersen, ikke indstillet på at afgive forretning til Danske Banks Mobilepay eller andre som følge af det nye EU-direktiv.

Han mener ikke, at Nets får problemer med at være konkurrencedygtige på området. 

- Vi mener, at vi er en central spiller i betalingsøkosystemet i Norden med en massiv distributionskraft. Vi har 300.000 forretning og 240.000 erhvervskunder, som kan sikre en samarbejdspartner hurtig adgang til det nordiske marked, siger han.

Klaus Pedersen er overbevist om, at Dankort også er en del af fremtidens betalingsverden:

”Det er vigtigt at forstå, at der er meget stor forskel på overførsler fra kunde til kunde og på betalinger i butikker og på nettet. Kortet er en sikker og foretrukken betalingsmodel, der har et meget stort volumen. Vi ser ikke vores forretning eller dankort-modellen komme under et væsentligt pres.”

Betalingskort forsvinder ikke fra den ene dag til den anden

Mobilepay er allerede nu til stede i detailhandlen, men Dankortet sidder fortsat tungt på det marked. Jesper Nielsen er da også klar over, at man ikke udkonkurerrer en aktør som Nets henover en enkelt nat. 

- Det er ikke sådan, at Dankortbetalinger vil falde væk fra den ene dag til den anden, men de kan risikere at falde, siger Jesper Nielsen.

Ifølge Nets er de kontaktløse Dankort en større vækstsucces end mobiltelefoner som betalingsform. Men det skræmmer ikke Jesper Nielsen og Danske Bank. 

- Det er rigtigt, at det kontaktløse dankort vokser mere. Men det skyldes kun, at dankortet er billigere end Mobilepay, som det er i dag, siger han.