Business

Mere dårligt nyt for Novo: Nu går Bernie Sanders skridtet videre

Den amerikanske toppolitiker Bernie Sanders Ny beder nu myndighederne om at undersøge, hvorvidt Novo Nordisk koordinerer priser med konkurrent.

For anden gang i denne uge får Novo Nordisk nu en lammer af den tidligere demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders.

Tidligere på ugen skrev Bernie Sanders på Twitter, at Novo Nordisk og konkurrenten Eli Lilly kører med helt urimelige høje priser på deres insulin til diabetespatienter.

- Det er på tide at stoppe deres grådighed, skrev han.

Og kritikken stopper åbenbart ikke endnu, fordi i nat har Bernie Sanders bedt det amerikanske justitsministerium og den amerikanske konkurrencemyndighed, Federal Trade Commision, om at undersøge, om Novo, Eli Lilly og Sanofi har koordineret priserne på deres insulin.

Det skriver Reuters.

Alle tre selskaber afviser anklagerne, og Novo Nordisk selv påpeger, at de sætter sine priser uafhængigt af andre.

Hård tid for Novo

De hårde beskyldninger kommer på et ekstremt skidt tidspunkt for Novo Nordisk, der i sidste uge måtte halvvere sine vækstmål for året.

- Det her er et af de værste mareridt, du kan komme ud for. Det med at være en spiller i en valgkamp, kan gå fuldstændig ud af kontrol, siger Steen Reeslev, der er ekspert i kommunikation og direktør i This Is Touch, i programmet 'Corporate Spin' på TV 2 Business.

Novo er hårdt presset af netop priserne i USA, der bliver presset ned på grund af intens konkurrence.

Og i sidste uge påbegyndte insulingiganten også sin varslede fyringsrunde, hvor 470 danske medarbejdere skal skæres væk.

Her til morgen falder Novo Nordisk med 2,6 procent og siden årets begyndelse er aktien faldet med hele 42 procent.

Medicinpriser i fokus

Og Bernie Sanders er ikke ene om at mene, at priserne på medicin er for høje i USA.

Det er nemlig i samarbejde med den demokratiske politiker Elijah Cummings, at Bernie Sanders har sendt anmodningen til de amerikanske myndigheder om at undersøge priskoordination i branchen.

Det bliver en skæbesdag for medicinalselskaberne i næste uge. Se hvorfor på TV 2 Business her:

Også præsidentkandidaten Hillary Clinton har flere gange givet udtryk for, at hun vil sørge for at få priserne sænket, hvis hun vinder valget.

- Medicinalvirksomheder bør ikke have lov til at høste store fortjenester eller tjene urimelige beløb på markedsføring, hvis de ønsker at modtage støtte, der er designet til at redde liv, har hun tidligere udtalt.