Donald Trump

'Feel the Bern': Sanders går i flæsket på Novo Nordisk

Den amerikanske politiker Bernie Sanders går til hårdt angreb på Novo Nordisks priser i en ny kampagne.

Den tidligere demokratiske præsidentkandidat - og nuværende senator - Bernie Sanders går på de sociale medier til angreb på Novo Nordisks prisstigninger i USA.

Priserne på medicin er et stort tema i den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor Bernie Sanders fører kampagne for den demokratiske kandidat Hillary Clinton.

- Eli Lilly og Novo Nordisk går tydeligvis mere op i profit end deres patienter. Det er på tide at stoppe deres grådighed, skriver Bernie Sanders på det sociale medie Twitter.

Her har han også lagt en video op, hvor han buldrer mod Novo Nordisk og dennes amerikanske konkurrent Eli Lilly.

- Folk dør eller bliver mere syge, fordi de ikke har råd til insulin, bare så Eli Lilly og Novo Nordisk kan lavede deres skammelige profit, fremfører Bernie Sanders i videoen.

Priser er steget med 450 procent

Sanders angriber i videoen, at priserne på nogle insuliner er steget 450 procent mere end inflationen de sidste 20 år.

Hos Novo selv ønsker man ikke at svare direkte på kritikken fra Bernie Sanders. Man anerkender dog, at insulinpriserne har været stigende:

- Det er korrekt, at listeprisen på mange produkter har været stigende i en årrække, men det samme har rabatterne, som Novo Nordisk betaler til de store medicinindkøbsorganisationer, skriver Katrine Sperling, der er pressechef i Novo Nordisk i en mail til TV 2 Business.

Novo Nordisk peger frem mod 2017, hvor priserne i følge selskabets seneste kvartalsregnskab kommer til at falde.

Derudover fremhæver Katrine Sperling, at Novo Nordisk leverer human insilin til den amerikanske butikskæde Walmart, der under deres eget varemærke sælger insulinen en del billigere - nemlig til omkring 1 dollar om dagen.

USA er Novos vigtigste marked

Priser på medicin har været et stort tema i USA i en længere periode, fordi de på grund af landets komplicerede sundhedssystem ofte er langt højere end i udlandet.

Det har fået flere politikere på banen, ikke mindst Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Tidligere er medicinalselskaber, der bliver nævnt ved navn, faldet kraftigt på børsen. Markedet frygter, at selskaberne vil opleve et stort pres for at sætte priserne ned.

I efteråret 2015 sendte Hillary Clinton eksempelvis hele biotekmarkedet ned, da hun på Twitter skrev: Prisstigningerne for specialiserede lægemidler er en skandale. I morgen lægger jeg en plan.

USA er Novo Nordisks største og mest lukrative marked. Den seneste tid har der dog været mere prispres. Og det har sendt Novo Nordisks aktiekurs ned.