Business

Midt i historisk krise: Novo Nordisk opgiver jagten på 'den hellige gral'

Priserne på varerne falder, investorerne dumper aktien, og nu parkerer Novo Nordisk et af de helt store håb.

Den hellige gral med potentialet til at 'transformere' behandlingen af diabetes.

Fra et selskab, der har solgt injektionsbaserede midler i 93 år, vil vi ikke tale om nålen som en barriere. Men det er den

Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør Novo Nordisk

Sådan lød det for lidt mere end en måned siden om en pille mod diabetes fra Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen i et interview med Bloomberg.

I dag er budskabet fra hans kollega, finansdirektør Jesper Brandgaard, imidlertid, at pillen er skrottet.

- Hvis produktet ikke kan blive bæredygtigt, det vil sige, at prisen kan retfærdiggøres, så kan vi ikke retfærdiggøre de meget betydelige investeringer, der både vil være i et stort forskningsprogram og også lave dedikerede fabrikker til at lave oral insulin, siger kassemesteren hos Novo Nordisk til TV 2 BUSINESS.

Novo Nordisk parkerer pilledrømmen i en tid, hvor det går skidt for selskabet. Hvorfor forklarer finansdirektør Jesper Brandgaard i et interview med TV 2 Business herunder.

Jagten på den 'hellige gral' inden for diabetes-behandling har i årevis været en mission for forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, der så sent som 16. september i år udlagde teksten sådan her. 

- Fra et selskab, der har solgt injektionsbaserede midler i 93 år, vil vi ikke tale om nålen som en barriere. Men det er den, sagde Krogsgaard til Bloomberg.

Den nu punkterede drøm har eksisteret i årevis, fortalte forskningschef Peter Kurtzhals i 2013 til Medwatch.

- Når vi kigger længere ud, så drømmer vi jo om at lave insulintabletten, som er det ultimative step i forhold til at gøre insulinbehandlingen simpel. Det investerer vi rigtig, rigtig mange ressourcer i lige nu, og det håber vi på at kunne realisere over en tiårs periode, sagde han.

Ufattelige værdier barberet af Novos værdi

Novo Nordisk-aktien er faldet voldsomt de seneste måneder, efter at synet på fremtidens vækst er skruet voldsomt ned.

Modsat konkurrenterne fastholdt Novo gennem længere tid, at de ikke stod til at blive ramt af presset på priserne i USA.

Den forudsigelse har dog ikke vist sig at holde vand, og det har indtil videre barberet astronomiske 400 milliarder af markedsværdien hos Novo Nordisk. Til sammenligning har AP Møller Mærsk - landets største selskab målt på omsætning - en markedsværdi på 208 milliarder kroner.

Trængslerne til trods er Novo Nordisk stadig det suverænt mest værdifulde selskab herhjemme med en samlet værdi på godt 600 milliarder kroner.

Novo Nordisk har i en årevis drømt om en pille mod diabetes, men den drøm er nu slukket af selskabets kassemester.