Business

Gyserregnskab fra Novo Nordisk: Halverer vækstudsigterne

Ulykkerne fortsætter med at vælte ned over Novo Nordisk. Aktien er den dårligste i C20-indekset i år, og nu halverer selskabet vækstforventningerne.

Novo Nordisk har i mange år været den lysende stjerne på den danske erhvervshimmel, men sådan er det ikke længere. Slet ikke.

Novo-aktien er med et fald på cirka 25 procent siden nytår den absolut ringeste aktie i C20-indekset i år, og regnskabet for tredje kvartal giver ikke investorerne meget håb - i hvert fald ikke inden for den nærmeste fremtid.

Novo Nordisk halverer i regnskabet for tredje kvartal selskabets langsigtede mål for driftsoverskuddet. Tidligere har Novo Nordisk haft et mål om en vækst i driftsoverskuddet på 10 procent, men det er nu ændret til 5 procent.

Se hele interviewet med finansdirektør i Novo Nordisk, Jesper Brandgaard, her.

Dermed ser det ud til, at Novo Nordisks dage som vækstselskab er talte. USA, der tidligere har været en guldkalv for Novo Nordisk, har udviklet sig til at være et problembarn for den danske medicinalgigant.

USA driller

- Vi har revurderet vores langsigtede mål for væksten i resultat af primær drift og vores forsknings- og udviklingsstrategi i lyset af den udfordrende markedssituation i USA. Vi er derfor i gang med at reducere vores globale omkostningsbase, og må desværre sige farvel til nogle af vores dygtige medarbejdere, siger Lars Rebien Sørensen, administrerende direktør i Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Det er den svære markedssituation i USA, som i løbet af 2016 har vist sig 'signifikant mere udfordrende med en negativ indvirkning på den fremtidige prisfastsættelse for Novo Nordisks produkter', skriver selskabet i pressemeddelelsen.

Har fejlvurderet situationen

Novo Nordisks konkurrenter i USA, Sanofi og Eli Lily, har længe meldt om øget prispres i USA. Men det er først inden for det seneste år, at Novo Nordisk er begyndt at komme med den type udmeldinger, men i 2016 har det til gengæld været hovedtemaet for selskabet.

Novo Nordisk er en af de absolut mest populære aktier herhjemme, og de seneste mange år har aktien også været en yderst lukrativ investering. Men i år er det altså gået den anden vej. Og med de nedjusterede vækstforventninger, ser det ud til, at tiden med tocifrede vækstrater - hvilket i mange år har været et af Novo Nordisks vigtigste kendetegn - er slut.