Donald Trump

OVERBLIK: Her er de økonomiske konsekvenser af Trump eller Hillary som præsident

Det vil have betydning for både amerikansk og dansk økonomi, hvem af de to præsidentkandidater, der vinder valget i USA.

Det vil være værre for økonomien, hvis Donald Trump vinder præsidentvalget i USA, end hvis modstanderen Hillary Clinton gør.

Sådan lyder dommen fra en række danske økonomer, som TV 2 Business har snakket med.

Og selvom der hersker uenighed om, hvorvidt Trump som præsident for eksempel vil udløse en recession i amerikansk økonomi, så er økonomerne enige om, at Trump som præsident vil skabe stor usikkerhed på flere områder.

- Trump som vinder vil betyde protektionisme, og frem for alt vil han som vinder skabe stor usikkerhed i både den amerikanske og europæiske økonomi. Clinton som vinder vil derimod betyde 'business as usual' og et lettelses suk, udtalet Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til TV 2 Business.

Se også, hvorfor aktiemarkederne frygter, at Trump vil vinde præsidentvalget på TV 2 Business her:

Betydning for dansk eksport

Alligevel er der fordele og ulemper ved begge præsidentkandidater set i forhold til økonomi - og i særdeleshed dansk økonomi. Da USA er verdens største økonomi, vil valget og effekterne heraf nemlig også påvirke os i Danmark.

Hillary Clinton har blandt andet varslet, at hun vil lægge et loft på medicinpriserne, og det kan have negativ betydning for danske virksomheders eksport. Novo Nordisk, der eksporterer en del medicin til USA, vil for eksempel blive ramt af dette.

- Mange demokrater vil gerne have medicinpriserne ned i USA, så en stor sejr til Clinton med stor opbakning i Senatet, kan være en dårlig nyhed for medicinproducenterne, udtaler Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank til TV 2 Business.

Mindre verdenshandel

Samtidig har Donald Trump også udtalt, at han er imod globalisering og dermed handel med andre lande i verden. Og det vil også have en negativ betydning.

En af verdens mest anerkendte konsulentfirmaer håber ikke, at Donald Trump vinder valget. Se hvorfor på TV 2 Business her:

- Der vil sandsynligvis blive lavere verdenshandel, hvis Trump vinder og gennemfører sine protektionistiske forslag, skriver Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, til TV 2 Business.

I følge en analyse fra Nordea tror man, at Trump som præsident vil cutte op til 10.000 job væk fra Danmark. Derudover har den danske storbank tidligere på ugen udtalt, at et USA under Trump kan føre til recession i 2018 - altså økonomisk tilbagegang.

Helt så pessimistiske er Danske Bank dog ikke:

- Jeg tvivler meget på, at Trump vil udløse en recession, forklarer Las Olsen.

Herunder kan du få et overblik over påvirkningen på forskellige økonomiske instrumenter, hvis enten Hillary Clinton eller Donald Trump bliver præsident i USA:

 • Hvad vil der ske med job både i USA og Danmark?

  Forventes at holde den nuværende kurs, og der vil ikke ske nogen væsentlige ændringer.

  Vil sætte gang i jobvæksten på kort sigt - men kan ende i overophedning over længere sigt. Det vil kunne koste arbejdspladser både i USA og herhjemme.

 • Hvad vil det betyde for væksten?

  Vil medvirke til stabilitet og protektionisme. Derfor er der chance for, at det amerikanske opsving kan fortsætte.

  Vil give større usikkerhed, og det kan i sidste ende svække amerikansk økonomi. Trump har en lempelig finanspoltiik kan løfte væksten på kort sigt, men på længere sigt kan der bryde en global handelskrig ud, der kan kvæle væksten i både USA og herhjemme.

 • Hvad vil det betyde for den internationale handel?

  Har udtrykt sig kritisk over for frihandel og vil favorisere amerikanske varer, så det vil presse den internationale handel.

  Er stor modstander af globalisering og dermed også verdenshandlen.

 • Hvad vil det betyde for dollarkursen?

  Dollarkursen vil være uændret eller vil blive styrket lidt.

  Dollarkursen vil dykke.

 • Hvad vil det betyde for den danske eksport?

  Vil være en dårlig nyhed for medicinalselskaberne i Danmark, da Clinton har tanker om at lægge et loftover visse medicinpriser.

  Vil blive ramt negativt af flere handelsbarrierer og mindre global handel.

 • Hvad vil det betyde for medicinpriserne i USA?

  Vil lægge loft over medicinpriserne, så priserne vil blive sænket. Men i praksis er det stadig usikkert.

  Der vil ikke være de store ændringer. Men Trump vil afvikle Obamacare, hvilket kan være negativt for hospitalssektoren

 • Hvad vil det betyde for råvarer og olie?

  Vil dæmpe efterspørgslen efter olie.

  Vil fjerne al regulering på energi, hvilket er gode nyheder for olie og gas, mens det er negativt for vind- og solenergi.

 • Hvad vil det betyde for skatten i USA?

  Vil hæve skatten for de højtlønnede og bruge provenuet på infrastruktur, sundhed og uddannelse.

  Vil sænke indkomstskatter for amerikanerne, virksomhederne og fjerne ejendomsskatter og øge infrastruktur.

Kilde: Danske Bank, Nordea,PFA, Sydbank, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd