Business

Ny crowdfunding-platform går i luften i dag: Nu kan du blive medejer af moderne gårdbutik

Alle skal have adgang til lokale råvarer. Det er ambitionen hos Landmad, der som det første selskab byder sig til på ny crowdfundingplatform.

Når crowdfunding-portalen Crowdinvest i dag går i luften, er der danmarkspremiere på en helt ny måde at investere i virksomheder på. 

Crowdfunding er ikke et nyt fænomen herhjemme, men hidtil har det fungeret på den måde, at man via en crowdfundingplatform kan yde lån til en virksomhed. 

Men med lanceringen af Crowdinvest får danskerne nu for første gang mulighed for at købe sig direkte ind i en virksomhed. Altså at blive medejer.

Den første virksomhed, man kan investere i, er den moderne gårdbutik Landmad.

Se hele interviewet med stifteren af Landmad på TV 2 Business her:

Og for Louise Dolmer, stifter og direktør i Landmad, er der ingen tvivl om, at netop denne måde at hente kapital på er den helt rigtige for hende.

- Det her er jo andelsbevægelsen anno 2016. Vi kan godt lide det nære, at det er hr. og fru Jensen, der kan være med hos os. Som udgangspunkt er det her jo bøndernes og producenternes platform, men vi vil gerne have mange flere med i vores landmadsfamilie, siger hun i et interview med TV 2 Business.

Lokale råvarer til alle

Idéen med Landmad er, at alle skal have adgang til lokale råvarer. Landmad har i dag ni butikker landet over og en webshop, og kapitalindsprøjtningen fra de nye investorer skal blandt andet bruges på at sikre, at endnu flere får adgang til lokale råvarer, netop der hvor de bor.

- De penge, vi nu henter via crowdfunding, skal bruges til at udvikle forretningen og give endnu bedre muligheder for, at lokale ildsjæle kan få deres produkter ud til forbrugerne. Og vi kan mærke, at der er en enorm stor interesse for det her, siger Louise Dolmer.

Ved at investere gennem Crowdinvest kan alle danskere med lidt ekstra på bankbogen - og det behøver ikke være store summer - blive business angels, altså medejere af udvalgte virksomheder.

Fordele og ulemper

Det er nyt i Danmark, men meget udbredt i udlandet. Man kan enten vælge at sætte sine penge i en virksomhed, hvor man forventer et solidt afkast, eller man kan vælge virksomheder, som man sympatiserer med - eller begge dele.

Ulempen er, at man som investor går ind på et såkaldt illikvidt marked. Altså et marked, hvor det kan være svært at sælge sin andel.

Der er ikke en stor hamdelsplatform, som hvis man for eksempel vælger at handle aktier på fondsbørsen, og antallet af aktier er begrænset.

Samtidig bliver man jo netop - som når man køber en aktie på fondsbørsen - medejer af virksomheden, og dermed kan man score den store gevinst, hvis virksomheden bliver en succes. Omvendt risikerer man også at tabe alt, hvis virksomheden må dreje nøglen om.

En lang rejse

Søren Stenderup, manden bag Crowdinvest, er en garvet finansmand og har brugt flere år på at få investeringsplatformen ud over rampen.

- Det har været en lang rejse i Danmark. Vi er jo omfattet af den finansielle lovgivning, så det har taget lidt tid, men nu er vi i mål, siger han i et interview med TV 2 Business.

Crowdinvest går i luften i dag, og det er indtil videre kun Landmad, man kan investere i via platformen. Men ambitionen er, at mange flere virksomheder skal komme til.

Brug for alternativer

Selvom de mindre virksomheder allerede har mulighed for at hente kapital andre steder, for eksempel på minibørsen First North, er Søren Stenderup ikke i tvivl om, at der er behov for alternativer.

- Vi henvender os til endnu mindre virksomheder, og vores håb er, at vi på sigt kan blive en fødekæde til First North, siger han.

Crowdinvest er underlagt de samme regler som bankerne, men da de virksomheder, der søger finansiering via Crowdinvest, ofte vil være små og måske endda i opstartsfasen, vil usikkerheden ofte være større end ved at investere i de store, etablerede virksomheder.