Business

Fynsk rigmand skyder millioner i robotter

Fynske Enrico Krog Iversen skyder millioner ind i sensorvirksomheden OptoForce og robotvirksomheden OnRobot.

Enrico Krog Iversen tjente 760 millioner kroner, da han solgte Odense-virksomheden Universal Robots.

Han var fra 2008 til juli i år administrerende direktør for den fremadstormende robot-virksomhed, der i 2015 blev solgt til den amerikanske teknologivirksomhed Teradyne for 1,9 milliarder kroner.

Og nogle af de mange penge kommer nu ud at arbejde.

- Jeg vælger at investere en pæn portion kapital i OptoForce, fordi jeg tror på, at deres unikke teknologi kan skabe værdi i fremtidens industrielle automation, udtaler Enrico Krog Iversen i en pressemeddelelse.

- Det store paradigmeskifte, der sker nu, er at robotter samarbejder med medarbejdere, og det stiller helt andre krav til robotteknologien, fortsætter han.

Det kan sagtens være, at jeg vil investere i noget nyt, hvis der er globalt og skalerbart potentiale.

Enrico Krogh Iversen, EKI Management

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange penge, investeringen egentlig drejer sig om.

Den fynske robotindustrien vokser voldsomt i disse år, og det er i høj grad drevet af den succes, som Universal Robots og Enrico Krog Iversen har haft. 

Bliver i robotindustrien

De to nyeste investeringer bliver i den robotverden, som Enrico Krogh Iversen kender i forvejen.

OnRobot laver hænderne, eller griberne, der skal bruges til at tage fat i eksempelvis metalstykker i industrien. Griberne er udviklet specielt til Universal Robots.

I OptoForce har man udviklet en sensorløsning, der gør, at robotter kan placere de metalstykker, som OnRobot eksempelvis løfter, helt præcist ind i en maskine.

- Vi har været verdensomspændte fra dag ét, og vi forventer minimum at fordoble vores omsætning hvert år, hvilket betyder, at vi vokser hurtigere end selve industrien, siger direktør Akos Dömötör.

Samtidig indræder Enrico Krog Iversen i OptoForce's bestyrelse.

Globalt potentiale

Der har tidligere været stilhed omkring, hvad Enrico Krogh Iversen ville bruge de mange millioner på.

Han har dog fortalt, at han ikke ville trække sig helt fra erhvervslivet og investeringer.  

- Det kan sagtens være, at jeg vil investere i noget nyt, hvis der er globalt og skalerbart potentiale. Jeg skal ikke kigge ind i væggen, indtil jeg skal i jorden, sagde han i marts til brancheavisen Jern & Maskinindustrien.

Udover robotvirksomhederne har han dog også investeret i en Aston Martin, fortalte han i sommers til TV 2 Business:

- Det har været en af de drømme, jeg har haft, siden jeg var dreng. Når muligheden bød sigm, var det den drøm, jeg skulle realisere. Det er en fed oplevelse at kunne cruise rundt i den og give den lidt gas én gang i mellem, sagde han dengang.