Av: Danske banker har sagt farvel til 10.000 medarbejdere siden finanskrisen - og det er kun begyndelsen
Finassektoren har siden finanskrisen svunget sparekniven igen, igen. Og det bliver den ved med.
En ansættelse i en bank, og så var din fremtid sikret. God løn, god pension og stor jobsikkerhed.
Sådan var det engang.
Men siden finanskrisen har fyresedlerne siddet løst i bankerne, og iføge Finansrådet er der i dag 10.000 færre ansatte end før finanskrisen. Og det stopper ikke her.
Se hele interviewet med formand i Finansforbundet, der mener, at fyringerne er unødvendige her:
Danske Bank bad denne uge flere tusinde medarbejdere overveje frivillig fratrædelse, og det er svært at finde banker, der ikke har måttet sige farvel til medarbejdere.
Kritik fra forbund
Øget digitalisering og svære markedsvilkår er ifølge bankerne den væsentligste grund. Men det giver Finansforbundets formand Kent Pedersen ikke meget for.
- Der bliver konstant skåret i antallet af medarbejdere, selvom bankerne tjener gode penge. For mig at se handler det her primært om at tilfredsstille investorerne, siger han til TV 2 Business.
Bankerne sender hvert år masser af penge tilbage til investorerne i form af udbytter. Noget, der naturligt nok vækker begejstring hos aktionærerne, men som har fået både nationalbankdirektør Lars Rohde og professor i økonomi på CBS Jesper Rangvid til at lange ud efter bankerne.
Skal leve op til krav
Bankerne har nemlig travlt med at kræve gebyrer ind fra kunderne for at have penge-sul nok på kroppen til at leve op til myndighedernes polstringskrav.
Hvordan håndterer du bedst en fyring som leder? Få svaret på TV 2 Business her:
Men en stor del af de penge ryger direkte videre til aktionærerne, og det har fået kritikken til at vælte ned over bankerne.
Og det er også noget, der vækker undren hos Finansforbundet. For hvordan kan bankerne levere solide resultater, forgylde aktionærerne og samtidig fortælle medarbejderne, at nu skal der - igen -spares?
Naturlig tilpasning
Men det er der ikke noget mærkeligt i, lyder det fra Marianne Dissing, der er administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening kan godt forstå, at bankerne er nødt til at fyre. Se hele interviewet på TV 2 Business her:
- Vi kan ikke kun tænke på i dag. Vi skal også tænke på i morgen. det handler om rettidig omhu, siger hun til TV 2 Business.
Hun henviser til, at sektoren lige nu står midt i en rivende udvikling, og at det derfor er nødvendigt med tilpasninger i medarbejderstaben.