Business

Økonomer: Her er sandheden om Venstres nye boligskattestop

Flere økonomer peger på, at det er misvisende, når regeringen taler om et stop i boligskatten.

Regeringens "nye og forbedrede skattestop" gælder i virkeligheden kun i det ene år, hvor boligejerne fra 2020 til 2021 overgår fra det nuværende boligskattesystem til et nyt system.

Det skriver Jyllands-Posten.

Boligejerne står til at få en skatterabat, hvis den nye boligskat overstiger den skat, som de efter de nugældende regler skal betale i 2020.

Men fra 2021 vil boligskatterne stige for alle boligejere - også for de nuværende boligejere - hvis værdien af deres boliger stiger.

Det får flere økonomer til at afvise, at regeringens udspil kan kaldes et skattestop.

- Der er slet ikke tale om et skattestop. Med de nye regler er der fra 2021 ikke noget loft over boligskatterne, siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Boligøkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh er enig. Det samme er Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Han peger på, at skattestop på boligområdet tidligere betød, at skatten var låst fast til en given vurdering. Et nyt vurderingssystem fra 2021 vil betyde, at skatten følger med, hvis boligen bliver mere værd.

- Stigningerne er behersket. Der er ikke tale om et stort spring, men man kan rent faktisk gå op i skat, hvis boligprisen stiger, og så er det jo ikke et skattestop, siger Curt Liliegreen til Ritzau.

Med udspillet vil regeringen fra 2021 introducere nye, mere præcise ejendomsvurderinger. Samtidig skal satserne for ejendomsværdiskat og grundskyld sænkes.

Ifølge regeringens egne tal vil udspillet medføre, at ejerne af 900.000 boliger i 2021 skal betale mindre i boligskatter. 600.000 boligejere skal betale mere. De får dog en skatterabat.

Efter 2021 vil boligskatten så stige i takt med værdien af boligen.

Ifølge beregninger fra Danske Bank vil den gennemsnitlige boligejers boligskat i 2040 være steget med 18.400 kroner i 2016-priser.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er det dog ikke underligt.

- Nogle boligejere, som efter 2021 tjener stort på prisstigninger af deres bolig, vil selvfølgelig også kunne stige i skat. Men det, mener jeg, er fair og rimeligt, siger han til Jyllands-Posten.