Business

Efter stort kursfald i Novo: Potentialet er lige nu større end nogensinde

Novo-aktien har fået så mange bank på det seneste, at der er rekordstor afstand mellem aktiekursen og analytikernes forventninger til medicinalkæmpen.

Der er himmelvid forskel på den aktuelle markedskurs i Novo Nordisk og analytikernes forventninger til medicinalaktiens nære fremtid.

Hele 30 procent skiller virkelighedens kurs på 277 og bankanalytikernes gennemsnitstro til en kurs på 358 inden for et år - en difference svarende til børsværdi på den gode side af 200 milliarder kroner. Så stor en forskel har der aldrig været før.

Se interview med Novo-analytiker Andrew Carlsen fra finanshuset ABG, der spår stor fremgang for aktien:

Den ellers sejrsvante virksomhed, der er hovedårsagen til, at det danske aktieindeks har overstrålet de fleste markeder de seneste år, er kommet i alvorlige vanskeligheder og ligger isoleret som årets suverænt dårligste aktiekøb med et farvel til næsten en tredjedel af værdien.

Udsigt til stort aktiecomeback

Men det får ikke analytikerkorpset til at vakle i troen på aktien fra Bagsværd.

Blandt andet Danske Bank forventer et kraftigt comeback og dermed en pæn optur i vente.

- Jeg tror, at potentialet i Novo lige nu er større end nogensinde. Deres produktportefølje og pipeline har aldrig været bedre end nu, og så snart udlandets salgspres aftager, burde der være plads til en større stigning forude, siger chefaktiehandler Mads Zink til TV 2 Business.

Han ser dermed rekordafstanden mellem aktien og kursmålene som et tegn på en gylden investeringsmulighed og ikke et ildevarslende tegn.

Jeg tror, at potentialet i Novo lige nu er større end nogensinde

Mads Zink, chefaktiehandler, Danske Bank

Samme melding kommer fra aktieanalytiker Andrew Carlsen i finanshuset ABG Sundal Collier, der trods en barbering af kursestimatet på en halvtredser har holdt fast i sin købsanbefaling. 

- Det er min klare overbevisning, at Novo-aktien på sigt vil nå mit kursmål på 350 inden for seks til tolv måneder, siger Andrew Carlsen til TV 2 Business.

Flere købs-anbefalinger

Hver gang der er en salgsanbefaling på Novo, er der ni købs- eller holdanbefalinger - en helt unik tiltro til selskabet og ledelsen.

Uroen tog fart i august, hvor Novo præsenterede et skuffende halvårsregnskab og måtte uvant indrømme at have sigtet for højt i forventningen til egne finansielle præstationer.

I sidste uge tog topledelsen i Novo så konsekvensen og varslede fyring af 1000 af de over 42.000 ansatte. Men det er kun positivt, mener Andrew Carlsen.

- Man skal huske på, at de fyringer, vi så i sidste uge, var en god tilpasning i forhold til de vækstudsigter, man har. Jeg synes, det er betryggende, fortæller han.

Udenlandsk masseudsalg

De store udenlandske fonde har lugtet røgen og har i stort omfang solgt ud af deres aktiebeholdninger med det danske medicinalselskab.

Handelsdata fra den finansielle nyhedsportal Bloomberg viser, at udenlandske investorer netto har solgt over 23 millioner Novo-aktier siden halvårsregnskabet.

Og det giver et massivt salgspres med aktiesalg for milliarder og milliarder.

Ifølge Danske Banks aktiehandelschef er hovedårsagen ikke Novos selvstændige problemer med prispres på diabetesmidler i USA og udsigt til salgsopbremsning, men snarere tendensen de sidste par måneder, hvor mange internationale investorer har valgt at sælge ud af pharma-aktier, herunder Novo. 

- Det store antal sælgere har skabt en kortsigtet ubalance mellem købere og sælgere i aktien, som har presset kursen for meget ned på relativt kort tid. Jeg venter, at så snart den igangværende sektorrotation er overstået, så vil vi se en større rebound i aktien, lyder det fra Mads Zink i Danske Bank.

Novo-aktier skifter hænder i dobbelttempo

At det er unormale tider i Novo, kan også ses på nøgletallet price earning (P/E), der sætter aktiekursen i forhold til indtjeningen i selskabet. Price Earning kan fortælle noget om, hvorvidt aktien er dyr eller billig i forhold til indtjeningen.

Ikke siden 2011 har en overskudskrone i Novo handlet til P/E-værdi under 20, og i foråret 2015 var nøgletallet over 35.

I den nærmeste fremtid kan en kurstrigger for Novo Nordisk også være præsidentvalget i USA. Hvis Hillary Clinton vinder, kan det nemlig gå ud over medicinalselskaberne, hvor hun har truet med at gøre noget ved de høje medicinpriser.

Dobbelt så mange handler

Handelsaktiviteten i Novo-aktien afspejler også de oprørte vande, hvor ledelsen forsøger at få gemytterne til ro med lovning om, at Novo ikke er i krise, men tilpasser sig markedsforholdene nu og de forestående år.

Omsætningen på fondsbørsen i København viser op mod dobbelt så mange handler med Novo-aktier som vanligt.

Novo er ikke vant til at skulle retfærdiggøre sin høje værdi, og den historiske kurskløft mellem analytikernes regneark og dagskursen skal også ses i lyset af, at kursnedturen i øjeblikket er gået stærkt, mens analytikerne har længere imellem deres analyseopdateringer på selskabet, der kan ændre forventningen til aktien. 

Men beskårede kursmål er begyndt at tikke ind og vil lige så langsomt mindske afstanden til kursen - altså med mindre Novo-aktien fortsætter sin snubletur i højere tempo, end analytikerne kan nå at barbere deres tro på aktiens præstation.