Business

44-årig jyde ejer mere af Skotland end Dronning Elizabeth

En af landets absolut rigeste har placeret en stor del af formuen i skotsk jord.

Den sky multimilliardær Anders Holch Povlsen, der ejer Bestseller-koncernen, sidder nu på omkring 1 procent af Skotland.

Det skriver Press & Journal, der fortæller, at den 44-årige tøjmand, der bor vest fra Aarhus, nu sidder på mere end 200.000 acre i Skotland.

Dermed ejer han mere end Dronning Elizabeth og nærmer sig med hastige skridt Hertugen af Buccleuchden, der er landets største jordejer.

Aarhus' areal gange ti

Anders Holch Povlsen har ifølge Forbes en formue på knap 38 milliarder kroner.

En stor del af den er bundet i skotsk jord, og ifølge skotske medier er den danske milliardær på udkig efter mere jord, mens Hertugen af Buccleuchden er ved at trappe ned, og dermed er der udsigt til, at den største landbesidder i Skotland bliver dansk.

Tøjmilliardærens 200.000 acre svarer til 809 kvadratkilometer.

Til sammenligning dækker Bornholm 588 kvadratkilometer, mens Aarhus og København begge fylder omkring 90 kvadratkilometer.

Populært at købe op i Skotland

Ifølge Press & Journal startede danskerens skotske storindkøb i 2006, hvor han med ejendommen Glenfeshie i det nordvestlige Skotland overtog 174 kvadratkilometer.

Den blev i øvrigt købt af den danske milliardær Flemming Skouboe, der blev rig på salget af LM Wind Power, der producerer vinger til vindmøller.

Siden da er det kun gået frem for Anders Holch Povlsen, der er blevet ekstremt velhavende gennem familiefirmaet Bestseller, der producerer og sælger tøj verden over.

Kritik af motivet

Bestseller-ejeren er ikke den eneste velhaver, der har et godt øje til det skotske højland.

Se også historien om, hvordan danske medarbejdere takkede nej til at flytte produktionen til Skotland og derefter fik en kæmpegevinst på TV 2 Business her:

Anders Holch Povlsen er en af 432 personer, der ejer over halvdelen af den ikke-offentlige jord i landet.

Udover den smukke udsigt og de titler, der i flere tilfælde følger med landbesiddelserne i Storbritannien, er der angiveligt også store skattemæssige gevinster.

Ifølge Press & Journal mener kritikere, at Anders Holch har investeret massivt i Skotland for at undgå arveafgift, men ifølge organisationen Wildnis, der står bag opkøbene, er formålet beskyttelse og bevarelse af det skotske vildnis.